Завод за јавно здравље Панчево ће обележити овогодишњи Светски дан срца у сарадњи са ПУ „Дечја радост“ предавањем и радионицом за децу и родитеље вртића „Петар Пан“ у петак 29.09.2017. у 16 часова. Градска управа града Панчево и фитнес клубови са територије града Панчева ће организовати двочасовно вежбање на отвореној теретани уз музику на Тамишком кеју 29.09.2017. од 16:30h, а Планинарско друштво „Јеленак“ ће организовати бициклистичку вожњу насипом поред зграде ЈКП „Водовод и канализација“ ка месту Јабука у трајању од око 90 минута. Ово је прилика да грађани свих узраста „ојачају своје срце“ што је и мотив овогодишње кампање.

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Болести срца и крвних судова могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током детињства усвајањем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму.

Епидемиолошка ситуација у Србији

Према подацима Националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова током 2015. године у Србији умрло је 54.376 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 52,4% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији.

Епидемиолошка ситуација у Јужном Банату

Болести срца и крвних судова су водећи узрок оболевања и умирања и у нашем округу. Посматрајући последњих пет година, у Јужном Банату сваке године акутни коронарни синдром (инфаркта миокарда или нестабилне ангине пекторис) се региструје код око 860 особа (780-970). Од укупног броја оболелих инфаркт миокарда је дијагностикован код око 93%, а  нестабилна ангина пекторис код 7% пријављених случајева акутног коронарног синдрома (АКС). Од АКС у Јужнобанатском округу годишње умре око 170  особа и то углавном од инфаркта миокарда – 98,6%  а 1,4% од нестабилне ангине пекторис.

Према подацима Завода за јавно здравља Панчево, од инфаркта миокарда у нашем округу чешће оболевају и умиру мушкарци него жене. Инфаркт се најчешће региструје код мушкараца после 55, а код жена после 60 и 65 године живота. Нажалост, све је више младих, нарочито оних који се баве стресним пословима који доживе срчани удар. Посматрајући последњих пет година, у нашем округу, инфаркт миокарда је дијагностикован већ у узрасту између 20-35 године живота.

Смртни исход од инфаркта миокарда најчешће се бележи код мушкараца после 60 и код жена после 70 године живота, међутим региструје се већ у узрасту од 35-45 год. Охрабрује чињеница да је последњих година забележен пад броја умрлих што се може објаснити савременим методама лечења и ранијем доласку у болницу (први сат од настанка симптома – „златни сат“).

С обзиром на то да у Јужнобанатском округу свакога дана 2-3 особе оболе, а сваког другог дана једна особа умре од инфаркта миокарда и нестабилне ангине пекторис, од изузетног је значаја деловање на факторе ризика одговорних за појаву болести срца и крвних судова, усвајање здравих стилова живота, као и едукација становништва како да препознају знаке и симптоме срчаног и можданог удара, како би се што пре јавили здравственом систему.

Већина фактора ризика за кардиоваскуларне болести се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Нека сваки избор буде за здраво, јако срце!

Оставите одговор