Скоро милијарду људи на свету, живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија COVID-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Током пандемије COVID-19 земље су пронашле иновативне начине за пружање услуга у циљу заштите менталног здравља, а никле су и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке оболелима од менталних поремећаја.

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује  се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „ПОКРЕТ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: ХАЈДЕ ДА ИНВЕСТИРАМО У МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.

Обележавање Светског дана менталног здравља пружиће могућности, првенствено онлајн с обзиром на пандемију COVID-19, да сви ми учинимо нешто конкретно: као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици; као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању велнес програма за запослене; као креатори политика можемо да се обавежемо на успостављање или проширење капацитета служби за ментално здравље; и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

 Кључни догађаји током обележавања Светског дана менталног здравља

 Организација Уједињени за глобално здравље: 24-часовни пренос уживо-планирано је да се 9. октобра организује 24-часовни пренос уживо који ће представити људе са искуством, пре свега лидере из цивилног сектора из 19 земаља света који су активни учесници кампање „Изрази своје мишљење”, а глобалне партнерске организације (као што су Међународна организација за заштиту људских права и Међународно друштво за Алцхајмерову болест), које воде и координирају рад на менталном здрављу, организују једносатне сесије на одређене теме- ментално здравље и млади, ментално здравље и старије особе, ментално здравље и LGBT заједница. Овај догађај ће помоћи повећању свести о питањима менталног здравља, разбијање стигме и залагање за промене.

Светска здравствена организација: глобални онлајн догађај за ментално здравље- 10. октобра, Светска здравствена организација ће први пут бити домаћин глобалног онлајн догађаја разговора на тему менталног здравља. На овом догађају представиће се досадашњи рад представника СЗО широм света на смањењу учесталости поремећаја менталног здравља. Светски лидери и стручњаци за ментално здравље придружиће се генералном директору СЗО како би разговарали о посвећености менталном здрављу и о томе шта још треба учинити. Наступиће и светски познати музичари који ће говорити о важности менталног здравља, док ће познати спортисти и жене са менталним поремећајима поделити своја искуства о начину како су се изборили са менталним поремећајима као што су депресија и анксиозност. Током догађаја биће додељена и награда за филм о менталном здрављу у оквиру СЗО филмског фестивала „Здравље за све”.

Светска федерација за ментално здравље: образовање и подизање свести-кампања Светске федерације започета 1. септембра промоцијом едукативног материјала Светског дана менталног здравља 2020: „Ментално здравље за све: веће улагање – већи приступ”, под покровитељством њ. к. в. принцезе Иман Афзан Ал-Султан Абдуллах (Iman Afzan Al-Sultan Abdullah) из Малезије, а настављена је бројним промотивним активностима које реализују омладински сектор Федерације, укључујући и глобални форум за онлајн дискусију и уметничку изложбу.

Више информација на: https://www.who.int/mental_health/en/

 

 

 

Ostavite odgovor