У оквиру Календара здравља 4.фебруар се у свету и код нас обележава као Светски дан борбе против рака. Ова кампања је покренута од стране Светске здравствене организације и Међународне уније за борбу против рака, а ове године обележава се под слоганом: “МИ МОЖЕМО. ТИ МОЖЕШ“

У Србији се годишње у просеку  дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају  и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.
На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у Јужнобанатском округу, годишње у просеку око 1350 особа оболи и 930 умире од малигних болести, oд тога само у Панчеву оболи око 640 и умре око 390 особа.

Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Ми можемо: да подстакнемо и предузмемо акцију, превентирамо рак, скренемо пажњу, развијемо здраву околину, да побољшамо приступ здравственој нези оболелих од рака, развијемо снагу за борбу против рака, мобилишемо своје мреже за напредак, да изменимо политику, формирамо фондове за контролу рака и заједнички појачамо утицај за борбу против рака.

Ти можеш: да изабереш здраве стилове живота, да разумеш да рано откривање спашава животе, да тражиш подршку, да подржиш друге, преузмеш контролу над својим малигним обољењем, да волиш и будеш вољен-а, да будеш ТИ, да се вратиш на посао (после третмана лечења рака), поделиш своју причу са другима и гласно говориш о томе.

Комплетна информација о оболелима у нашем округу и мерама превенције

Ostavite odgovor