U okviru Kalendara zdravlja 4.februar se u svetu i kod nas obeležava kao Svetski dan borbe protiv raka. Ova kampanja je pokrenuta od strane Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne unije za borbu protiv raka, a ove godine obeležava se pod sloganom: “MI MOŽEMO. TI MOŽEŠ“

U Srbiji se godišnje u proseku  dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju  i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena.
Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu, godišnje u proseku oko 1350 osoba oboli i 930 umire od malignih bolesti, od toga samo u Pančevu oboli oko 640 i umre oko 390 osoba.

Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Mi možemo: da podstaknemo i preduzmemo akciju, preventiramo rak, skrenemo pažnju, razvijemo zdravu okolinu, da poboljšamo pristup zdravstvenoj nezi obolelih od raka, razvijemo snagu za borbu protiv raka, mobilišemo svoje mreže za napredak, da izmenimo politiku, formiramo fondove za kontrolu raka i zajednički pojačamo uticaj za borbu protiv raka.

Ti možeš: da izabereš zdrave stilove života, da razumeš da rano otkrivanje spašava živote, da tražiš podršku, da podržiš druge, preuzmeš kontrolu nad svojim malignim oboljenjem, da voliš i budeš voljen-a, da budeš TI, da se vratiš na posao (posle tretmana lečenja raka), podeliš svoju priču sa drugima i glasno govoriš o tome.

Kompletna informacija o obolelima u našem okrugu i merama prevencije

Ostavite odgovor