Светска организација за мождани удар (World Stroke Organization, WSO) наводи да ће свака четврта одрасла особа доживети мождани удар током свог живота, и зато званични Светски дан борбе против можданог удара који се обележава 29. октобра, има за циљ да подигне свест о овој болести широм света. Човек може да се опорави од можданог удара, али они који се не опораве или пате од једног или више инвалидитета, у најгорем случају умиру.

Светски дан борбе против можданог удара јача идеју да се мождани удар може спречити.

Једна од најбољих ствари које можемо да урадимо, да смањимо шансе да добијемо мождани удар је да постанемо физички активни. Редовно вежбање и правилна исхрана и редовно узимање воде, помоћи ће нам да не будемо део статистике један према четири. Мождани удар је узрок број један инвалидитета.
Мождани удар се дешава када је доток крви у мозак прекинут, било потпуно или делимично. Пошто мождане ћелије захтевају кисеоник и хранљиве материје стално, ако се снабдевање крвљу не обнови на време, ћелије ће почети да умиру. Због тога је изузетно важно да пацијент добије терапију чим посумњамо на симптоме можданог удара.

Најчешћи симптоми можданог удара су: губитак покрета, осећаја и/или вида на једној страни тела, у комбинацији са вртоглавицом, конфузијом и потешкоћама у говору.
Људи који пуше, имају висок крвни притисак или холестерол, дијабетес и гојазност имају већи ризик од можданог удара. Можемо спречити мождани удар тако што ћемо престати да конзумирамо дуван, почети правилно да се хранимо, вежбамо и добро бринемо о свом срцу.

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ МОЖДАНОГ УДАРА:

 1. Фокусирајте се на вођење здравог живота
  Пре 10 година, свака шеста особа је патила од можданог удара. Ова статистика се променила на једну од четири особе у 2021. Ризик се повећао, тако да морате постати проактивни у спашавању сопственог живота почевши од сада. Смањите алкохол и пушење, једите и пијте здраво и редовно вежбајте.
 2. Идите на редовне прегледе
  Иако можда радите све како треба, и даље је добра пракса да вас лекар редовно контролише и проверава ниво холестерола и крвног притиска (или их сами пратите).
  Нема ништа боље него рано открити проблем и добити превентивни третман.
 3. Образујте своје најмилије
  Информишите своју породицу и пријатеље о важности бриге о себи против можданог удара. Позовите 194 када су ови симптоми присутни. Не чекајте!

ПЕТ ЧИЊЕНИЦА О МОЖДАНИМ УДАРИМА:

 1. Дуготрајна инвалидност код пацијената са можданим ударом- половина људи који су претрпели мождани удар у доби од 65 или више година мораће да живе са дуготрајним инвалидитетом до краја живота.
 2. Повећање гојазности узрокује пораст статистике можданог удара-повећање гојазности широм света довело је до пораста инцидената можданог удара за 12% за 15 година.
 3. Повећана стопа опоравка-уз повећану свест и побољшано лечење, многи пацијенти отпочињу лечење раније и тако имају веће шансе за опоравак.
 4. Разређивачи крви- употреба разређивача крви минимизира оштећење мозга код пацијената са можданим ударом.

ЗАШТО ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА?

 1. У циљу ипознавања што већег броја људи о симптомима можданог удара и начинима лечења – мождани удари могу бити веома опасни ако се не спрече или не лече. Чак и мало кашњење у добијању правог лечења може довести до катастрофалних промена у животу особе. Такве промене, које обично утичу на социо-економску ситуацију пацијента, такође утичу на њихове породице. Стога је важно учити о можданим ударима и начинима на које бисмо могли да их спречимо.
 2. Као подсетник на здрав живот – мождани удари нису шала или пролазни тренутак. Они могу бити изузетно разорни, јер имају способност да вас онеспособе или вам одузму живот. Одаберите здраве навике како бисте то избегли. Болести не могу само да нам одузму здравље, већ могу и украсти драгоцене тренутке у животу.

Узмите у руке свој живот и живите активан живот пун драгоценог времена.

Ostavite odgovor