Светски дан хепатитиса обележава се широм света 28. јула 2020. године, под слоганом Светске здравствене организације (СЗО) „Будућност без хепатитиса”, са јаким фокусом на спречавање хепатитиса Б код мајки и новорођенчади. Светски дан хепатитиса обележава се сваке године како би се повећала свест о вирусним хепатитисима, упали јетре која узрокује низ здравствених проблема, укључујући и карцином јетре. И поред пандемије COVID-19 у свету, неопходно је обратити пажњу и на вирусне хепатитисе Б и Ц.

Према подацима СЗО, у свету је у 2017. години живело око 325 милиона људи са неким обликом хроничног хепатитиса, регистовано је 2.850.000 новоинфицираних особа и 1,4 милиона смртних исхода. Ове инфекције се по учесталости налазе на другом месту међу свим заразним болестима, иза туберкулозе, при чему девет пута више људи живи са хепатитисом него са ХИВ-ом.

У мају 2016. године, СЗО усвојила је Стратегију глобалног здравственог сектора за вирусне хепатитисе, у циљу елиминације вирусних хепатитиса као јавноздравственог проблема до 2030. године (90% смањење инциденције и 65% смањење смртности). Елиминација вирусног хепатитиса као јавноздравственог проблема захтева да 90% оних који су инфицирани буду дијагностиковани, а да 80% оних који су дијагностиковани добију адекватну терапију.

Имунизација против вирусног хепатитиса Б је допринела да се у последњих 10 година региструје јасан тренд смањења броја особа оболелих од акутног хепатитиса Б. С друге стране региструје се тренд пораста стопа новодијагностикованих хроничних случајева вирусних хепатитиса Б и Ц, и то повећање је највероватније у вези са променама у пракси тестирања и извештавања.

Највећи ризик за преношење вируса хепатитиса Б и Ц, због велике концентрације вируса, представља контакт са крвљу инфициране особе, мада се вирус налази и у другим телесним течностима. Свака особа може да се инфицира, али ипак постоје особе које су под повећаним ризиком услед: размене нестерилног прибора за инјектирање дрога, медицинских и стоматолошких интервенција обављених неадекватно стерилисаним или нестерилисаним инструментима за вишекратну употребу, тетоважа и пирсинга и одређених козметичких услуга урађених нестерилним прибором, размене прибора за личну хигијену (бријачи, четкице за зубе…), сексуалних односа без кондома.

Оставите одговор