Светски дан хепатитиса обележава се широм света 28. јула. Према подацима  Светске здравствене организације вирусни хепатитиси Б и Ц погађају 325 милиона људи широм света узрокујући 1,4 милиона смртних случајева годишње. То је друга заразна болест по учесталости након туберкулозе , а 9 пута више људи је заражено хепатитисом него ХИВ-ом. Хепатитис је могуће спречити, лечити, а у случају хепатитиса Ц и излечити. Међутим преко 80% људи који живе са хепатитисом нема могућност превенције, тестирања и лечења.

Једанаест земаља које су одговорне за скоро 50% глобалног оптерећења хроничним вирусним хепатитисом су Бразил, Кина, Египат, Индија, Индонезија, Монголија, Мијанмар, Нигерија, Пакистан, Уганда и Вијетнам. Такође, 17 земаља које имају високу учесталост вирусних хепатитиса Б и Ц, а заједно са горе наведеним земљама чине 70% глобалног оптерећења су: Камбоџа, Камерун, Колумбија, Етиопија, Грузија, Киргистан, Мароко, Непал, Перу, Филипини, Сијера Леоне, Јужна Африка, Танзанија, Тајланд, Украјина, Узбекистан и Зимбабве.

У 2018. години у Јужнобанатском округу вирусни хепатитис Б (ВХБ) и вирусни хепатитис Ц (ВХЦ) заузимају четврто место у укупном броју пријављених заразних болести. Пријављено је 16 оболелих особа, што је двоструко мање него 2017. године (36) и мање 34,4% у односу на петогодишњи просек (24,40). Током 2018. године Заводу за јавно здравље Панчево достављено је 7 пријава оболелих под дијагнозом хронични ВХЦ, док пријављених акутних ВХЦ ове године није било. У 2018. години пријављена су 2 оболела од акутног ВХБ, док је са хроничним хепатитисом Б пријављено 7 оболелих . Ове године није регистрован ни један смртни случај  у овој групи болести.

Узрочник болести: Вирус хепатита Б – Хепаднавирус величине 42 нм, Вирус хепатита Ц – РНК вирус

Како се преноси? – Заразни су крв, пљувачка, сперма, вагинални секрет. Незаштићеним сексуалним контактом, убодом на иглу која је заражена крвљу и телесним течностима. Контаминиране игле и шприцеви су значајан пут преношења за ВХЦ – посебно међу наркоманима, преко повређене коже и слузокоже која долази у контакт са зараженом крвљу и телесним течностима и вертикалном трансмисијом приликом порођаја са мајке на дете (мање значајан пут за ВХЦ).

Који су знаци болести? – Подмукао почетак, од благих до јаких, губитак апетита, мучнина, повраћање, жутица (која је код ВХЦ у мањој мери присутна).

Како да се заштитимо? – За ВХБ-вакцинација. Користећи заштиту при сексуалним односима. Никада НЕ користити ТУЂИ лични прибор (маказице, бријаче, пинцете, грицкалице, четкицу за зубе), као ни шприц ни иглу коју је неко већ користио. Пирсинг и тетоважу радити искључиво у провереним установама.

 

Оставите одговор