Zavod za javno zdravlje Pančevo i ove godine podržava aktivnosti Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” povodom Svetske nedelje dojenja od 1 – 7. avgusta 2017. i organizuje konkurs «Podržimo dojenje» za predškolsku i školsku decu. Deca imaju priliku da učestvuju svojim likovnim i literarnim radovima. Vrtići mogu tokom avgusta i septembra da organizuju i svoje izložbe i najbolje radove pošalju Zavodu za javno zdravlja Pančevo do 22.09.2017. Predškolcima će se priključiti deca iz osnovnih škola početkom školske godine, tako da će rezultati konkursa biti objavljeni tokom kampanje “Nacionalna nedelja promocije dojenja” koja se obeležava u periodu 2-9. oktobra 2017. godine.

Svetska nedelja dojenja se već 25 godina obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding ActionWABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2017:

 1. Informisanje – razumevanje značaja zajedničke akcije u okviru četiri tematske oblasti Ciljeva održivog razvoja.
 2. Prepoznavanje svoje uloge u aktivnostima i šta može da napravi razliku.
 3. Unapređenje saradnje i utvrđivanje oblasti od zajedničkog interesa.
 4. Podsticanje zajedničkog rada kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije okončanja pothranjenosti. Veće stope isključivog i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Dojenje nije samo pitanje koje se tiče žena, niti isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost koju svi delimo. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.

Dojenje je deo reproduktivnog ciklusa, a žene bi trebalo da budu u mogućnosti da kombinuju dojenje i plaćeni rad bez diskriminacije ili nepovoljnog položaja. Neophodna je zajednička akcija da bismo obezbedili radnu sredinu u kojoj žene u državnom i privatnom sektoru imaju roditeljsku socijalnu zaštitu koja im je potrebna. Dokazi o koristima dojenja su nam dostupni. Znamo da dojenje pomaže preživljavanju odojčadi i pomaže im da napreduju, ima dugoročne zdravstvene koristi za žene, ali i ekonomske koristi za sve.

Koristi dojenja iskazane kroz četiri tematske oblasti.

 1. tematska oblast:
 • ISHRANA: Deca majki dojilja imaju optimalnu ishranu i zaštitu od infekcija.
 • BEZBEDNA HRANA: Majčino mleko je siguran i bezbedan izvor hrane, čak i u vremenima humanitarnih kriza.
 • SMANJENJE SIROMAŠTVA: Dojenje je jeftin način hranjenja bez opterećenja budžeta domaćinstava.
 1. tematska oblast:
 • PREŽIVLJAVANJE: Dojenje značajno poboljšava preživljavanje odojčadi, dece i majki.
 • ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE: Dojenje značajno poboljšava zdravlje, razvoj i blagostanje odojčadi i dece, kao i majki, i kratkoročno i dugoročno.
 1. tematska oblast:
 • ŽIVOTNA SREDINA: Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu – proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja ili otpada.
 • KLIMATSKE PROMENE: Proizvodnja i potrošnja adaptiranih mlečnih formula generiše emisiju gasova staklene bašte koji ubrzavaju globalno zagrevanje.
 1. tematska oblast:
 • PRODUKTIVNOST ŽENA: Za poslodavce je korisno da imaju zadovoljnu i produktivnu radnu snagu – manje otpuštanja, veća lojalnost i ređe promene zaposlenih na određenim radnim mestima.
 • ZAPOŠLJAVANJE: Roditeljska zaštita i druge politike zaštite na radnom mestu omogućavaju ženama da kombinuju dojenje sa plaćenim radom.

Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:

 1. Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
 2. Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
 3. Smanjuje rizik od gojaznosti
 4. Podstiče razvoj inteligencije
 5. Štiti od mnogih bolesti i infekcija
 6. Smanjuje rizik od proliva
 7. Smanjuje rizik od pojave alergija
 8. Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku:

 1. Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
 2. Smanjuje krvarenje posle porođaja
 3. Doprinosi normalizaciji telesne mase
 4. Smanjuje rizik od pojave osteoporoze
 5. Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika
 6. Smanjuje rizik od postporođajne depresije
 7. Smanjuje rizik pojave anemije.

Obezbedite vašem detetu ishranu dojenjem, To je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi pravilna ishrana novorođenčeta. Dojenje je preventivna intervencija sa najvećim potencijalom očuvanja života, ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki.

Tekst konkursa

Ostavite odgovor