Завод за јавно здравље Панчево и ове године подржава активности Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић – Батут” поводом Светске недеље дојења од 1 – 7. августа 2017. и организује конкурс «Подржимо дојење» за предшколску и школску децу. Деца имају прилику да учествују својим ликовним и литерарним радовима. Вртићи могу током августа и септембра да организују и своје изложбе и најбоље радове пошаљу Заводу за јавно здравља Панчево до 22.09.2017. Предшколцима ће се прикључити деца из основних школа почетком школске године, тако да ће резултати конкурса бити објављени током кампање “Национална недеља промоције дојења” која се обележава у периоду 2-9. октобра 2017. године.

Светска недеља дојења се већ 25 година обележава у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding ActionWABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење.

Циљеви Светске недеље дојења 2017:

 1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
 2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
 3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
 4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Дојење је део репродуктивног циклуса, а жене би требало да буду у могућности да комбинују дојење и плаћени рад без дискриминације или неповољног положаја. Неопходна је заједничка акција да бисмо обезбедили радну средину у којој жене у државном и приватном сектору имају родитељску социјалну заштиту која им је потребна. Докази о користима дојења су нам доступни. Знамо да дојење помаже преживљавању одојчади и помаже им да напредују, има дугорочне здравствене користи за жене, али и економске користи за све.

Користи дојења исказане кроз четири тематске области.

 1. тематска област:
 • ИСХРАНА: Деца мајки дојиља имају оптималну исхрану и заштиту од инфекција.
 • БЕЗБЕДНА ХРАНА: Мајчино млеко је сигуран и безбедан извор хране, чак и у временима хуманитарних криза.
 • СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА: Дојење је јефтин начин храњења без оптерећења буџета домаћинстава.
 1. тематска област:
 • ПРЕЖИВЉАВАЊЕ: Дојење значајно побољшава преживљавање одојчади, деце и мајки.
 • ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ: Дојење значајно побољшава здравље, развој и благостање одојчади и деце, као и мајки, и краткорочно и дугорочно.
 1. тематска област:
 • ЖИВОТНА СРЕДИНА: Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину – произведена и испоручена без загађења, паковања или отпада.
 • КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Производња и потрошња адаптираних млечних формула генерише емисију гасова стаклене баште који убрзавају глобално загревање.
 1. тематска област:
 • ПРОДУКТИВНОСТ ЖЕНА: За послодавце је корисно да имају задовољну и продуктивну радну снагу – мање отпуштања, већа лојалност и ређе промене запослених на одређеним радним местима.
 • ЗАПОШЉАВАЊЕ: Родитељска заштита и друге политике заштите на радном месту омогућавају женама да комбинују дојење са плаћеним радом.

Предности дојења за новорођенче/одојче:

 1. Обезбеђује правилан раст и развој
 2. Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система
 3. Смањује ризик од гојазности
 4. Подстиче развој интелигенције
 5. Штити од многих болести и инфекција
 6. Смањује ризик од пролива
 7. Смањује ризик од појаве алергија
 8. Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.

Предности дојења за мајку:

 1. Помаже успостављању емоционалне везе са дететом
 2. Смањује крварење после порођаја
 3. Доприноси нормализацији телесне масе
 4. Смањује ризик од појаве остеопорозе
 5. Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника
 6. Смањује ризик од постпорођајне депресије
 7. Смањује ризик појаве анемије.

Обезбедите вашем детету исхрану дојењем, То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди правилна исхрана новорођенчета. Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота, кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.

Текст конкурса

Ostavite odgovor