Zavod za javno zdravlje Pančevo je i ove godine kontrolisao sadržaj soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece predškolskog uzrasta i adolescenata u okviru zajedničkih programskih aktivnosti sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine.

Rezultati pokazuju da na teritoriji Južnobanatskog okruga so u ishrani i dalje predstavlja veliki problem. Deca u predškolskom uzrastu imaju manje potrebe nego odrasli, zbog čega je važno da se ovoj temi posveti posebna pažnja. Povećani unos soli utiče na pojavu povišenog krvnog pritiska, što u kasnijem dobu dovodi do povećanog rizika od oboljenja srca i krvnih sudova.

Urbani način života je doneo promene u načinu pripreme hrane i izbora namirnica, zbog čega se češće konzumiraju namirnice koje nude objekti „brze hrane“, a koji su bogati ne samo solju, već i mastima, šećerom, aditivima. Sve je manji unos voća i povrća i integralnih žitarica.

Jedan od načina kontrole unosa kuhinjske soli je pravilno planiranje obroka u objektima društvene ishrane dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i domovima za decu i učenike.

Vazno je i podizanje nivoa svesti o značaju ograničenja soli u hrani i uvođenje par sasvim jednostavnih navika:

  • ne dodavati so prilikom pripreme hrane, nego je zameniti biljnim začinima u malim količinama;
  • ne držati slanik na stolu tokom obroka;
  • izbaciti iz ishrane slane grickalice i ograničiti količinu suhomesnatih proizvoda;
  • prilikom kupovine proizvoda čitati deklaraciju i izabrati proizvode sa malim sadržajem natrijuma.

Dečjem organizmu su potrebne male količine soli iz razloga što se na ovaj način može uneti jod, element koji nam je neophodan za zdravlje. So je prisutna u svoj hrani, tako da nije neophodno da se naknadno dodaje tokom pripreme. Posebno  obratiti pažnju ako se obrok priprema sa prerađenom hranom koja u sebi već sadrži prekomerne količine soli.  

Pravilne navike se stiču u najranijem uzrastu, a ne treba zaboraviti da i sasvim mala deca mogu imati povišen krvni pritisak.

Male promene u ishrani mogu značiti mnogo za zdravlje cele populacije.

Ostavite odgovor