Zavod za javno zdravlje Pančevo je realizovao konkurs „ČUVAM SVOJE ZUBE, PONOSIM SE OSMEHOM” u Južnobanatskom okrugu,koji je raspisao Institut za javno zdravlje Crbije „Dr Milan Jovanović Batut povodom obeležavanja XXXIV nedelje zdravlja usta i zuba u 2024. godini, za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u Republici Srbiji.

Cilj konkursa bio je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo izabrani su najbolji likovni i literarni radovi iz Južnobanatskog okruga i poslati su Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za dalje takmičenje za najbolje radove u RS.

Najbolji radovi na konkursu za JBO:

https://www.zjzpa.org.rs/najbolji-radovi-u-juznobanatskom-okrugu-na-konkursu-cuvam-svoje-zube-ponosim-se-osmehom/

U Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na konkurs je pristigao 381 rad: od toga – 327 likovnih radova (106 iz predškolskih ustanova, 169 radova učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda osnovne škole , 49 radova učenika i učenica od petog do osmog razreda osnovne škole, 2 rada iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Pirota, 1 rad iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ iz Vranja i 54 literarnih  radova (24 rada učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i 30 radova učenika i učenica od petog do osmog razreda osnovne škole).

Radovi su pristigli iz 15 okružnih instituta i zavoda, 40 predškolskih ustanova i 60 osnovnih škola na teritoriji Srbije. U okviru svake kategorije izabrani su najbolji radovi na nacionalnom nivou koji će biti korišćeni za izradu zdravstveno vaspitnih materijala, postavljeni na sajt Instituta za javno zdravlje Srbije i prezentovani na simpozijumu zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji.

Radove je ocenjivao žiri u sastavu: VMS Zorka Zeba, diplomirani ekonomista – menadžer u zdravstvu, Marija Vuković, dipl. psiholog, dr Ivana Grubor, spec. socijalne medicine, Nevena Milošević, dipl. biolog, Tamara Tomašević, master javnog zdravlja i Tatjana Šljivar, dipl. istoričar umetnosti iz Centra za promociju zdravlja. Žiri se sastao 31. maja 2024. godine, pregledao sve pristigle radove, napravio selekciju i uži izbor radova i potom odabrao najbolje radove.

Sa teritorije Južnog Banata I MESTO u kategoriji likovni radovi –predškolski uzrast osvojio je Novak Dakić, 4 godine, PU „Dečja radost” Pančevo, vrtić „Crvenkapa”.

Najbolji radovi na konkursu za RS:

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2842

https://www.batut.org.rs/download/aktuelno/2024CuvamSvojeZube.pdf

Ostavite odgovor