Zavod za javno zdravlje Pančevo u petak, 18.08.2017. godine od 7h-10h organizuje humanitarnu akciju davanja krvi. Članovi samostalne sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravlje Pančevo i ostali zaposleni u Zavodu će moći da se jave Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo i daju ovu dragocenu tečnost bez koje nije moguće lečenje najtežih bolesnika.

Leto je doba kada su rezerve krvi smanjene u mnogim zdravstvenim centrima. Vreme godišnjih odmora i velike vrućine su uslovile manji odziv redovnih davalaca krvi. Prema rečima šefa odseka bazične transfuzije  dr Radmile Railić-Ristovske Opšta bolnica Pančevo ima niže rezerve od potrebnih, a koje su dovoljne samo za naredna tri dana. Nestašica je A pozitivne krvne grupe i RhD negativne krvi svih krvnih grupa.

Kontinuirano i blagovremeno prikupljanje krvi od dobrovoljnih davalaca je neophodno za efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima.

Kako postati dobrovoljni davalac krvi? Dovoljno je da imate između 18 i 65 godina života, da ste zdravi, da se prethodnog dana odmorite, pre davanja krvi da uzmete lagani obrok i dovoljno tečnosti, ponesete lični dokument, dođete u Službu za trasfuzije krvi i već ste načinili za vas možda mali korak, ali “Vaših 15 minuta, nekome ceo život!”

Ostavite odgovor