Завод за јавно здравље Панчево у петак, 18.08.2017. године од 7h-10h организује хуманитарну акцију давања крви. Чланови самосталне синдикалне организације Завода за јавно здравље Панчево и остали запослени у Заводу ће моћи да се јаве Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево и дају ову драгоцену течност без које није могуће лечење најтежих болесника.

Лето је доба када су резерве крви смањене у многим здравственим центрима. Време годишњих одмора и велике врућине су условиле мањи одзив редовних давалаца крви. Према речима шефа одсека базичне трансфузије  др Радмиле Раилић-Ристовске Општа болница Панчево има ниже резерве од потребних, а које су довољне само за наредна три дана. Несташица је А позитивне крвне групе и RhD негативне крви свих крвних група.

Континуирано и благовремено прикупљање крви од добровољних давалаца је неопходно за ефикасно снабдевање здравствених установа и болесника безбедном крвљу и крвним продуктима.

Како постати добровољни давалац крви? Довољно је да имате између 18 и 65 година живота, да сте здрави, да се претходног дана одморите, пре давања крви да узмете лагани оброк и довољно течности, понесете лични документ, дођете у Службу за трасфузије крви и већ сте начинили за вас можда мали корак, али “Ваших 15 минута, некоме цео живот!”

Оставите одговор