Trihineloza je tipična zoonoza, bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka. Bolest je raširena svugde u svetu gde se u ishrani ljudi koristi svinjsko ili meso divljih životinja (divljih svinja). Javlja se u sporadičnim slučajevima ili manjim epidemijama najčešće u jesen ili zimu kada je sezona klanja domaćih svinja. Prouzrokovač oboljenja je larva Trichinella spiralis, crevna nematoda.

Svinje se najčešće inficiraju ako za ishranu dobijaju termički neobrađene iznutrice, a ređe i proždiranjem zaraženih pacova.

Oboljenje nastaje prilikom konzumiranja termički nedovoljno obrađenog mesa i prerađevina od mesa (sirovog, dimljenog i sušenog), u kome se nalaze žive larve Trichinelle spiralis.

Inkubacija može biti od 1 – 45 dana, a najčešće se simptomi javljaju nakon 8 – 15 dana.

Klinički tok bolesti je vrlo različit: gastrointestinalni simptomi, proliv, povišena temperatura, a specifični su bolovi u mišićima, otok očnih kapaka i lica i konjuktivitis.

Kao posledica infekcije mogu da se jave  kardiološke i neurološke komplikacije.

Bolest se ne prenosi sa obolelog na zdravog čoveka.

Prevencija:

  • Obavezna veterinarska kontrola svake zaklane svinje i pored toga što su iz istog obora kao i mesa divljači i to metodom digestije, a ne trihineloskopskom metodom.
  • Termički obavezno obrađivati svinjsko meso i prerađevine od svinjskog mesa kao i mesa divljih životinja na temperaturi višoj od 71°S i dovoljno dugo.
  • Svinjsko meso treba da se melje u posebnim mašinama, ili ukoliko se koriste iste mašine pre mlevenja drugih vrsta mesa moraju temeljno biti oprane i očišćene.
  • Svinje za ishranu ne smeju dobijati termički neobrađene iznutrice već samo prokuvane.
  • Oko obora i uzgajališta svinja, treba uništavati pacove i druge glodare.
  • Kupovati meso i proizvode od mesa u ovlašćenim prodavnicama koje su pod stalnim sanitarnim i veterinarskim nadzorom

 Unazad 10 godina u Južnobanatskom okrugu epidemijske godine su bile: 2009. godina ( 28 obolelih iz epidemije u Pančevu), 2015. godina  ( 30 obolelih i to iz 2 epidemije u Pančevu- Banatsko Novo Selo sa po 9 obolelih, 1 epidemije u Kovačici-Uzdin sa 9 obolelih i 1epidemije u Vršcu sa 3 obolele osobe.)  i 2016. godina sa jednom epidemijom u Vršcu  u kojoj je obolelo  8 osoba.

Ostavite odgovor