Imunizacija je jednostavan, bezbedan i efikasan način za zaštitu od različitih zaraznih bolesti koji pruža kako individualnu zaštitu vakcinisanoj osobi, tako i kolektivnu zaštitu kada se dostigne visok obuhvat imunizacijom (95% i veći).

Tokom 2020. i 2021. godine pandemija COVID-19, ali i odbijanje i odlaganje imunizacije od strane roditelja, uticali su na pad obuhvata svim vakcinama koje su predviđene Kalendarom obavezne imunizacije lica određenog uzrasta u Republici Srbiji, a naročito na obuhvat imunizacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

Svaki pad obuhvata imunizacijom dovodi do nakupljanja osetljivih, nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, što je za posledicu imalo ponovnu pojavu epidemijskog javljanja malih boginja u našoj zemlji.

U periodu od 12. januara do 10. februara 2023. godine u Republici Srbiji ukupno je registrovano 29 slučajeva morbila, zaključno sa 10.02.2023. godine.

Na teritoriji Smedereva registrovano je ukupno 28 slučajeva morbila, od kojih su 27 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Radi se o sedamnaest nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i osam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Male boginje su veoma zarazno akutno virusno oboljenje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su upala pluća (kod 6 od 100 obolelih osoba), upala mozga (kod 1 od 1000 obolelih osoba) koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod. Komplikacije su naročito česte kod osoba mlađih od pet i starijih od 20 godina, kao i kod osoba sa različitim stanjima oslabljenog imuniteta. Podsećamo da je tokom epidemije malih boginja 2017. i 2018. godine obolelo oko 5800 osoba, pri čemu je 15 osoba preminulo, od kojih su četvoro bila deca mlađa od pet godina.

Jedina efektivna mera za sprečavanje pojave novih slučajeva obolevanja od malih boginja i suzbijanja epidemije je vakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR vakcinom) sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta od navršenih 12 meseci do 18 godina koju treba sprovesti ne samo u sredinama gde su se javili slučajevi obolevanja od malih boginja, već na teritoriji čitave zemlje.  

Podsećamo da se imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubele prema Kalendaru obavezne imunizacije lica određenog uzrasta sprovodi sa dve doze MMR vakcine, pri čemu se prva doza daje sa navršenih 12 meseci života, a druga pre upisa u prvi razred osnovne škole. Pored toga, moguća je vakcinacija i svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba do navršene 18. godine života (propuštena godišta).

Apelujemo na roditelje sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta od navršenih 12 meseci do 18 godina da se jave službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja u cilju zakazivanja vakcinacije MMR vakcinom kako bi zaštitili svoju decu, ali i sve one osobe u svom okruženju koje ne mogu biti vakcinisane (deca mlađa od 12 meseci, deca koja zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu da budu vakcinisana).

Izvor:

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2547

Ostavite odgovor