Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин за заштиту од различитих заразних болести који пружа како индивидуалну заштиту вакцинисаној особи, тако и колективну заштиту када се достигне висок обухват имунизацијом (95% и већи).

Током 2020. и 2021. године пандемија COVID-19, али и одбијање и одлагање имунизације од стране родитеља, утицали су на пад обухвата свим вакцинама које су предвиђене Календаром обавезне имунизације лица одређеног узраста у Републици Србији, а нарочито на обухват имунизацијом против малих богиња, заушака и рубеле.

Сваки пад обухвата имунизацијом доводи до накупљања осетљивих, невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа, што је за последицу имало поновну појаву епидемијског јављања малих богиња у нашој земљи.

У периоду од 12. јануара до 10. фебруара 2023. године у Републици Србији укупно је регистровано 29 случајева морбила, закључно са 10.02.2023. године.

На територији Смедерева регистровано је укупно 28 случајева морбила, од којих су 27 потврђена у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, док је једна оболела особа породични контакт са лабораторијски потврђеним случајем. Ради се о седамнаест невакцинисаних особа испод две године живота, три особе предшколског узраста и осам одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом. Компликација у виду упале плућа била је присутна код двоје оболеле деце.

Мале богиње су веома заразно акутно вирусно обољење које може довести до озбиљних компликација као што су упала плућа (код 6 од 100 оболелих особа), упала мозга (код 1 од 1000 оболелих особа) које за последицу могу имати и смртни исход. Компликације су нарочито честе код особа млађих од пет и старијих од 20 година, као и код особа са различитим стањима ослабљеног имунитета. Подсећамо да је током епидемије малих богиња 2017. и 2018. године оболело око 5800 особа, при чему је 15 особа преминуло, од којих су четворо била деца млађа од пет година.

Једина ефективна мера за спречавање појаве нових случајева оболевања од малих богиња и сузбијања епидемије је вакцинација против малих богиња, заушки и рубеле (ММR вакцином) све невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце узраста од навршених 12 месеци до 18 година коју треба спровести не само у срединама где су се јавили случајеви оболевања од малих богиња, већ на територији читаве земље.  

Подсећамо да се имунизација против малих богиња, заушки и рубеле према Календару обавезне имунизације лица одређеног узраста спроводи са две дозе ММR вакцине, при чему се прва доза даје са навршених 12 месеци живота, а друга пре уписа у први разред основне школе. Поред тога, могућа је вакцинација и свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа до навршене 18. године живота (пропуштена годишта).

Апелујемо на родитеље све невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце узраста од навршених 12 месеци до 18 година да се јаве службама за здравствену заштиту деце надлежних домова здравља у циљу заказивања вакцинације ММR вакцином како би заштитили своју децу, али и све оне особе у свом окружењу које не могу бити вакцинисане (деца млађа од 12 месеци, деца која због свог здравственог стања не могу да буду вакцинисана).

Извор:

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2547

Ostavite odgovor