Područje Južnobanatskog okruga, kao i teritorija Vojvodine karakteriše se endemičnom epizootijom besnila kod divljih životinja, uglavnom lisica, a izuzetno i kod domaćih životinja (mačaka, pasa). Od 2010. do 2019. godine na teritoriji Južnobanatskog okruga nije bilo dokazanog besnila kod životinja, za razliku od  2009. godine kada je dokazano besnilo kod 8 životinja: kod 3 mačke (jedna mačka u opštini Pančevo, dve mačke u opštini Alibunar); tri psa (3-opština Alibunar) i dve lisice (1-opština Kovin i 1- opština Alibunar). Zadnjih decenija na ovom području nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja kod ljudi.

Tokom 2019. godine u antirabičnim stanicama na teritoriji Južnobanatskog okruga (u Centaru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlja Pančevo, na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Pančevo i infektivnom odeljenju Opšte bolnice Vršac) odrađena je antirabična zaštita kod 1105 pacijenata, od toga 51 pacijent je vakcinisan protiv besnila.

Od ukupno 209 ozleđenih osoba koje su se u 2019. godini javile u antirabičnu stanicu Zavoda za javno zdravlje Pančevo  135 pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa nepoznatog vlasnika, 32 pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa poznatog vlasnika. Zbog ozleda od  mačke poznatog vlasnika javilo se 16 pacijenata dok je 25 pacijenata dalo podatak da je ozleđeno od mačke nepoznatog vlasnika. Imali smo i povredu jednog pacijenta koji je boravio u Kambodži od strane majmuna. Od ukupno 209 ozleđenih osoba koje su se u 2019. godini javile u ovu antirabičnu stanicu  75% su sa teritorije grada Pančeva (156), i to 23 pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa poznatog vlasnika, 104  pacijenata je dalo podatak da je ozleđeno od pasa nepoznatog vlasnika. Zbog ozleda od mačke poznatog vlasnika javilo se 12 pacijenata dok je 17 pacijenata dalo podatak da su ozleđeni od mačke nepoznatog vlasnika.

Antirabične stanice imaju veoma dobru saradnju sa službom Sanitacije JKP Pančevo kao i veterinarskom inspekcijskom službom svih naseljenih mesta u cilju opservacije životinja sumnjivih na besnilo.

Ostavite odgovor