Подручје Јужнобанатског округа, као и територија Војводине карактерише се ендемичном епизоотијом беснила код дивљих животиња, углавном лисица, а изузетно и код домаћих животиња (мачака, паса). Од 2010. до 2019. године на територији Јужнобанатског округа није било доказаног беснила код животиња, за разлику од  2009. године када је доказано беснило код 8 животиња: код 3 мачке (једна мачка у општини Панчево, две мачке у општини Алибунар); три пса (3-општина Алибунар) и две лисице (1-општина Ковин и 1- општина Алибунар). Задњих деценија на овом подручју није забележен ниједан случај обољења код људи.

Током 2019. године у aнтирабичним станицама на територији Јужнобанатског округа (у Центару за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравља Панчево, на инфективном одељењу Опште болнице Панчево и инфективном одељењу Опште болнице Вршац) одрађена је антирабична заштита код 1105 пацијената, од тога 51 пацијент је вакцинисан против беснила.

Од укупно 209 озлеђених особа које су се у 2019. години јавиле у антирабичну станицу Завода за јавно здравље Панчево  135 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса непознатог власника, 32 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса познатог власника. Због озледа од  мачке познатог власника јавило се 16 пацијената док је 25 пацијената дало податак да је озлеђено од мачке непознатог власника. Имали смо и повреду једног пацијента који је боравио у Камбоџи од стране мајмуна. Од укупно 209 озлеђених особа које су се у 2019. години јавиле у ову антирабичну станицу  75% су са територије града Панчева (156), и то 23 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса познатог власника, 104  пацијената је дало податак да је озлеђено од паса непознатог власника. Због озледа од мачке познатог власника јавило се 12 пацијената док је 17 пацијената дало податак да су озлеђени од мачке непознатог власника.

Антирабичне станице имају веома добру сарадњу са службом Санитације ЈКП Панчево као и ветеринарском инспекцијском службом свих насељених места у циљу опсервације животиња сумњивих на беснило.

Ostavite odgovor