Рак дојке представља водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена у Србији. Такође, рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и мерен годинама изгубљеног живота, карцином дојке је на трећем месту као узрок смрти код жена старости од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.

Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена. Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света. Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (енг. International Agency for Research on Cancer – IARC), у свету је, од рака дојке, током 2020. године регистровано више од 2.260.000 новооболелих и скоро 685.000  умрлих жена свих узраста. У Европи је, у истој години, регистровано више од пола милиона новооболелих и скоро 142.000 умрлих жена од рака дојке. Истраживања ове организације говоре да је 7 од 10 преверемених смрти могло бити спречено.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор у женској популацији и у Јужнобанатском округу. На основу последњих публикованих података Института за јавно здравље Србије, у 2020. години од седам округа у Војводини, Јужнобанатски округ се по броју оболелих и умрлих жена од рака дојке налазио на шестом месту.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, у 2022. години рак дојке се налазио на првом месту и чинио је 21,4% од укупног броја оболелих и на другом месту са учешћем од 18,6% од укупног броја умрлих од свих врста рака код жена.

Од рака дојке у нашем округу сваке године оболи око 180 и умре 75 жена. Само у Панчеву од ове болести годишње оболи 90 и 30 жена изгуби битку са овом болешћу. У последњих пет година, највише оболелих у нашем округу био је код жена старости од 55 до 69 година, док је најраније дијагностиковани рак дојке био код особа узраста од 25 до 30 година.

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2023/10/Epid-karakteristike-karcinoma-dojke-svet-Evropa-Srbija-2023-1.pdf

Данас постоје чврсти докази да су најважнији фактори ризика за настанак карцинома дојке поред женског пола, старије животно доба, генетска предиспозиција, дужина репродуктивног периода, број порођаја, године при рођењу првог детета, гојазност, пушење, егзогени естрогени, конзумација алкохола, пролиферативне болести дојке, карцином контралатералне дојке или ендометријума, изложеност зрачењу, физичка неактивност и утицај географског поднебља. Неке од ових фактора није могуће мењати, док је на друге могуће утицати. Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, што додатно наглашава да је поред мера примарне превенције од кључног значаја рано откривање рака дојке. Рак дојке се код знатног броја жена у Србији открива касно. Студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена (28,4%) дијагностикован малигни тумор који је мањи од 2цм и локализован је на ткиву дојке.

Откривањем рака дојке у раној фази болести знатно се повећава успешност лечења. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је значајно унапредити здравствено стање и квалитет живота оболелих жена.

Организовани скрининг рака дојке се континуирано спроводи у укупно 35 општина на територији Републике Србије у којима се мамографско снимање обавља у здравственим установама и додатно у 21 општини у којима се снимање врши покретним мамографом. На организовани скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година и предвиђено је да се ради свим женама наведеног узраста на две године.

https://www.zjzpa.org.rs/wp-content/uploads/2023/10/Organizovani-skrining-u-Republici-Srbiji-oktobar-2023.pdf

Институти и заводи за јавно здравље широм земље у сарадњи са представницима локалних самоуправа организују промотивне активности како би утицали на то да што већи број жена обави превентивни преглед у циљу раног откривања карцинома дојке.

Сарадњом са удружењима жена лечених од рака дојке може се у великој мери скренути пажња опште јавности на значај ове болести.

Завод за јавно здравље Панчево већ 4 године у сарадњи са Удружењем Женски центар „Милица“ организује бициклистичку вожњу подршке женама оболелим од рака дојке.

https://www.zjzpa.org.rs/daj-pedalu-raku-4/

Запослени у Заводу су ове године бициклистичку вожњу подршке посветили колегиници која се бори са раком дојке и која је захваљујући превентивном прегледу, организованом од стране установе, на време открила промене и почела лечење.

Нашој Сањи и свим Сањама које се боре са овом болешћу дајемо ветар у леђа за све нове животне вожње!

Ostavite odgovor