24.март посвећен је борби против туберкулозе.  Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2016. године туберкулоза (ТБ) представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на ХИВ/АИДС. Исте године процењено је да је око 1,3 милиона ХИВ негативних особа умрло од туберкулозе (у односу на 1,7 милиона у 2000.), као и 374.000 особа које живе са ХИВ-ом. Процењено је да је укупно 10,4 милиона људи оболело од туберкулозе у 2016. години, од тога 90% одраслих, 65% мушкараца и 10% особа које живе са ХИВ-ом (74% у Африци) и 56% у пет земаља: Индији, Индонезији, Кини, Филипинима и Пакистану.

Резистентна туберкулоза представља сталну опасност. У 2016. године забележено је 600.000 нових случајева ТБ резистентних на рифампицин у свету, од чега је 490.000 имало мултирезистенту туберкулозу (МДР ТБ). Скоро половина (47%) случајева МДР ТБ су били становници Индије, Кине и Руске Федерације.

У Европској унији и Европској економској заједници (ЕУ/ЕЕА) годишње се пријављује око 60.000 случајева обољевања од ТБ. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема.

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 12/100.000 становника у 2016. години, што је сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе. У 2016. години пријављено је 837 случаја оболевања од свих облика туберкулозе, који подлежу обавезном пријављивању, што чини нотификациону стопу од 11,82/100.000 становника

Као и у Републици Србији тако се и у Јужнобанатском округу у периоду од 2013. до 2017. године бележи  тренд пада учесталости обољевања и умирања од туберкулозе. Током  2017.  године  број пријављених оболелих од  ТБЦ био је исти као и 2016. године (29:29), а за 21% мање у односу на петогодишњи период посматрања (36,80), и испод је петогодишњег просека(12,53).Као и прошле године ТБЦ са инциденцијом 9,87/100000 није ушла у првих десет обољења. Током 2017. године једна особа је умрла од туберкулозе као  и 2016. године, па морталитат на петогодишњем периоду посматрања износи 0,41/100.000.

Рано откривање и лечење оболелих од плућне туберкулозе најважнија је мера превенције ширења туберкулозе. Тако се најефикасније уклања извор заразе.

Шта је туберкулоза? Заразна болест

Ко је узрочник болести? Mycobacterijum Tuberculosis.

Како се преносиПутем ваздуха  – када особа која има туберкулозу плућа кашље, кија, смеје се, говори, бактерије се избацују у ваздух. За преношење инфекције најважнији је блиски контакт са оболелим од плућне туберкулозе. Највећу могућност да се заразе имеју чланови породице и особе које живе у истом домаћинству или које проводе више сати у истој просторији са оболелим. Све особе из блиског контакта са заразним болесником треба да се јаве лекару специјалисти за плућне болести на преглед.

Да ли ТБЦ захвата само плућа? Обично захвата плућа, а може да захвати мозак, бубреге или кичму.

Који су знаци болести? Слабост, замор, губитак телесне тежине, ноћно знојење, слаб апетит, благо повишена температура. Кашаљ који траје дуже од четири недеље, искашљавање крви указује на могућност туберкулозе плућа.

Како да се заштитимо? Покривањем уста и носа марамицом приликом кашљања и кијања. Проветравањем и сунчањем просторија и постељине у којима борави болесник оболео од плућне туберкулозе. Бацил ТБЦ је осетљив на топлоту (63ºC га уништава за 30 минута, a 80ºC за  1 секунду). Одећу и постељину прати на 60º-90ºC, а посуђе у врелој води. Од хемијских дезинфицијенса за прање равних површина, подова и тоалета најефикаснији су хлориди (нпр раствор варикине). Правилном исхраном, довољним спавањем и одмором, редовним физичким активностима.

Лечење? Туберкулоза се успешно лечи.Оболели од заразне туберкулозе плућа морају да се лече у болницама, а на кућно лечење се отпуштају тек када постану безопасни за своју околину, када бацила више нема у испљувку. Лечење траје 6-8 месеци.

АЛКОХОЛИЗАМ, НАРКОМАНИЈА, ПУШЕЊЕ, СИДА, СИРОМАШТВО, ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ, ДУГОТРАЈНЕ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ, СТАНОВАЊЕ СА ТУБЕРКУЛОЗНИМ БОЛЕСНИКОМ, НЕУХРАЊЕНОСТ су стања која доприносе обољевању од туберкулозе.

Лифлет ТБЦ

Ostavite odgovor