5.maj 2016.g. U zdravstvnim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine oboležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. god. postala član navedenog programa  SZO.

Ove, 2016. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustnaovama (domovima zdravlja), a  pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.

U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 18365 zdravstvenih ustanova širom sveta, iz  Srbije 52.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibitotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Ukoliko vaša ustanova još nije član Programa SZO za higijenu ruku „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, možete se registrovati na sledeći sajt SZO:

http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Time ćete postati član velike porodice zdravstvenih ustanova u svetu koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Ostavite odgovor