12. маја, на годишњицу рођења Флоренс Најтингел, сваке године широм света обележава се Међународни дан медицинских сестара. Међународни савет медицинских сестара (ICN) објавио је слоган за овогодишњу кампању: „Наше медицинске сестре – наша будућност“.

Ова међународна организација истакла је тежњу за оснажено сестринство у будућности како би се медицинске сестре суочиле са глобалним здравственим изазовима и побољшале глобално здравље за све. Међународни савет медицинских сестара још сматра да морамо да учимо из лекција пандемије и да их преточимо у акције за будућност које ће обезбедити да медицинске сестре буду заштићене, поштоване и цењене.

Ова међународна асоцијација покренула је кампању која има за циљ да учини професију важном у будућности, померајући медицинске сестре од невидљивих до непроцењивих у очима креатора политике, јавности и свих оних који доносе одлуке које утичу на пружање и финансирање здравствене заштите.

12. мај је и ове године обележен у Панчеву, у сарадњи Завода за јавно здрављe Панчево, Дома здравља и Опште болнице Панчево, Општинског савеза здравствених радника Војводине и Медицинске школе ,,Стевицa Јовановић“ Панчево.

Представници свих установa представили су своје службe на штандовима, давали савете грађанима и делили промотивни материјал.

Грађани су овом приликом могли да измере шећер у крви, крвни притисак, тежину, висину и обим струка на основу чега им је одређен индекс телесне масе, односно процена ухрањености. Урађене су превентивне карте, скрининг на депресију, основне лабораторијске анализе, процена фактора ризика, проценат телесних масноћа. На основу добијених резултата добијали су савете лекара о исхрани физичкој активности и како да брину о свом здрављу и како да предупреде и спрече развој болести или евентуално започну лечење на време.

Репортажа ТВ Панчево:

Ostavite odgovor