12. maja, na godišnjicu rođenja Florens Najtingel, svake godine širom sveta obeležava se Međunarodni dan medicinskih sestara. Međunarodni savet medicinskih sestara (ICN) objavio je slogan za ovogodišnju kampanju: „Naše medicinske sestre – naša budućnost“.

Ova međunarodna organizacija istakla je težnju za osnaženo sestrinstvo u budućnosti kako bi se medicinske sestre suočile sa globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšale globalno zdravlje za sve. Međunarodni savet medicinskih sestara još smatra da moramo da učimo iz lekcija pandemije i da ih pretočimo u akcije za budućnost koje će obezbediti da medicinske sestre budu zaštićene, poštovane i cenjene.

Ova međunarodna asocijacija pokrenula je kampanju koja ima za cilj da učini profesiju važnom u budućnosti, pomerajući medicinske sestre od nevidljivih do neprocenjivih u očima kreatora politike, javnosti i svih onih koji donose odluke koje utiču na pružanje i finansiranje zdravstvene zaštite.

12. maj je i ove godine obeležen u Pančevu, u saradnji Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Doma zdravlja i Opšte bolnice Pančevo, Opštinskog saveza zdravstvenih radnika Vojvodine i Medicinske škole ,,Stevica Jovanović“ Pančevo.

Predstavnici svih ustanova predstavili su svoje službe na štandovima, davali savete građanima i delili promotivni materijal.

Građani su ovom prilikom mogli da izmere šećer u krvi, krvni pritisak, težinu, visinu i obim struka na osnovu čega im je određen indeks telesne mase, odnosno procena uhranjenosti. Urađene su preventivne karte, skrining na depresiju, osnovne laboratorijske analize, procena faktora rizika, procenat telesnih masnoća. Na osnovu dobijenih rezultata dobijali su savete lekara o ishrani fizičkoj aktivnosti i kako da brinu o svom zdravlju i kako da preduprede i spreče razvoj bolesti ili eventualno započnu lečenje na vreme.

Reportaža TV Pančevo:

Ostavite odgovor