Недеља превенције повреда у саобраћају обележава се сваке године, последње недеље априла.

Саобраћајни трауматизам са својим последицама и високом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља оптерећење целог друштва, не само система здравствене заштите. Повреде у саобраћају, са преко 1.300.000 умрлих и више десетина милиона повређених годишње, су један од водећих узрока превременог умирања у свим земљама света. У нашој земљи, само у протеклих десет година, у саобраћајним незгодама на путевима преко 7.000 људи је изгубило живот, а готово 200.000 је задобило лакше или теже телесне повреде.

Деца и млади представљају посебно рањиву категорију учесника у саобраћају, јер је у овом узрасту саобраћајни трауматизам водећи узрок смрти и инвалидности.

Усвајање и примена свих правила безбедног понашања, као и поседовање знања и вештина о начину правилног реаговања у случају саобраћајне незгоде,  може утицати да се број теже и лакше повређених лица у саобраћајним незгодама значајно смањи.

Поштујте безбедносне мере које Вама и Вашој деци могу спасити животе:

 • Вежите сигурносни појас.
  Сигурносни појас смањује ризик од излетања из возила и озбиљних повреда за око 40 до 65%.
 • Користите седишта са сигурносним појасевима за  децу.
  Средства за ограничење кретања деце, као што су седишта за бебе или млађу децу, веома су ефикасна у превенцији смртних исхода судара и у популацији одојчади и мале деце, али и старије деце која су путници у саобраћају на путевима.
  Средства за ограничавање кретања деце доводе до смањења стопе смртности у сударима возила од 71% (одојчад) и 54% (мала деца).
 • Када пијете немојте возити.
  Вожња у пијаном стању повећава ризик од судара као и вероватноћу смртног исхода или озбиљне повреде. Усвајањем закона који забрањује вожњу у пијаном стању и његовом строгом применом може да се смањи број смртних исхода на путевима за 20%. Никада немојте возити у пијаном стању.
 • Не користите опојна средства пре и у току вожње.
  Возач је одговоран за све животе у возилу.
 • Поштујте ограничење брзине.
  Брзина убија све особе које користе путеве – возаче, пешаке и бициклисте. Смањење просечне брзине од 5% може да доведе до смањења броја укупних судара за чак 30%.
 • Када осетите умор прекините вожњу.
  Боље је одспавати неколико сати него настрадати на друму.
 • Не користите мобилни телефон у вожњи.
  Коришћењем мобилног телефона у току вожње Ваша пажња се смањује за 50%.
 • Приликом вожње бицикла и на мотору носите заштитну кацигу.
  Код већине особа које су на моторциклу доживеле повреду главе исход је био – смрт. У скоро 40% случајева, кацига смањује ризик од погибије, а у 70% случајева – ризик од озбиљне повреде. Носите кацигу.
 • Не прелазите улицу ван пешачког прелаза или када је на семафору црвено светло.
  Пешаке и бициклисте је тешко уочити на путу, што повећава ризик да они буду повређени. Ако носите одећу светлих боја или ону која одбија светлост, олакшаћете другим учесницима у саобраћају да вас примете и тиме избегну судар са вама.
 • Носитезаштитни флуоросцентни прслук када се крећете око возила на путу. Омогућите другима да Вас виде на путу.

 

Ostavite odgovor