Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se svake godine, poslednje nedelje aprila.

Saobraćajni traumatizam sa svojim posledicama i visokom stopom smrtnosti, povređivanja i posledičnim invaliditetom, predstavlja opterećenje celog društva, ne samo sistema zdravstvene zaštite. Povrede u saobraćaju, sa preko 1.300.000 umrlih i više desetina miliona povređenih godišnje, su jedan od vodećih uzroka prevremenog umiranja u svim zemljama sveta. U našoj zemlji, samo u proteklih deset godina, u saobraćajnim nezgodama na putevima preko 7.000 ljudi je izgubilo život, a gotovo 200.000 je zadobilo lakše ili teže telesne povrede.

Deca i mladi predstavljaju posebno ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju, jer je u ovom uzrastu saobraćajni traumatizam vodeći uzrok smrti i invalidnosti.

Usvajanje i primena svih pravila bezbednog ponašanja, kao i posedovanje znanja i veština o načinu pravilnog reagovanja u slučaju saobraćajne nezgode,  može uticati da se broj teže i lakše povređenih lica u saobraćajnim nezgodama značajno smanji.

Poštujte bezbednosne mere koje Vama i Vašoj deci mogu spasiti živote:

 • Vežite sigurnosni pojas.
  Sigurnosni pojas smanjuje rizik od izletanja iz vozila i ozbiljnih povreda za oko 40 do 65%.
 • Koristite sedišta sa sigurnosnim pojasevima za  decu.
  Sredstva za ograničenje kretanja dece, kao što su sedišta za bebe ili mlađu decu, veoma su efikasna u prevenciji smrtnih ishoda sudara i u populaciji odojčadi i male dece, ali i starije dece koja su putnici u saobraćaju na putevima.
  Sredstva za ograničavanje kretanja dece dovode do smanjenja stope smrtnosti u sudarima vozila od 71% (odojčad) i 54% (mala deca).
 • Kada pijete nemojte voziti.
  Vožnja u pijanom stanju povećava rizik od sudara kao i verovatnoću smrtnog ishoda ili ozbiljne povrede. Usvajanjem zakona koji zabranjuje vožnju u pijanom stanju i njegovom strogom primenom može da se smanji broj smrtnih ishoda na putevima za 20%. Nikada nemojte voziti u pijanom stanju.
 • Ne koristite opojna sredstva pre i u toku vožnje.
  Vozač je odgovoran za sve živote u vozilu.
 • Poštujte ograničenje brzine.
  Brzina ubija sve osobe koje koriste puteve – vozače, pešake i bicikliste. Smanjenje prosečne brzine od 5% može da dovede do smanjenja broja ukupnih sudara za čak 30%.
 • Kada osetite umor prekinite vožnju.
  Bolje je odspavati nekoliko sati nego nastradati na drumu.
 • Ne koristite mobilni telefon u vožnji.
  Korišćenjem mobilnog telefona u toku vožnje Vaša pažnja se smanjuje za 50%.
 • Prilikom vožnje bicikla i na motoru nosite zaštitnu kacigu.
  Kod većine osoba koje su na motorciklu doživele povredu glave ishod je bio – smrt. U skoro 40% slučajeva, kaciga smanjuje rizik od pogibije, a u 70% slučajeva – rizik od ozbiljne povrede. Nosite kacigu.
 • Ne prelazite ulicu van pešačkog prelaza ili kada je na semaforu crveno svetlo.
  Pešake i bicikliste je teško uočiti na putu, što povećava rizik da oni budu povređeni. Ako nosite odeću svetlih boja ili onu koja odbija svetlost, olakšaćete drugim učesnicima u saobraćaju da vas primete i time izbegnu sudar sa vama.
 • Nositezaštitni fluoroscentni prsluk kada se krećete oko vozila na putu. Omogućite drugima da Vas vide na putu.

 

Ostavite odgovor