15.октобар је Светски дан чистих руку, а главни циљ обележавања овог датума  је развој културе прања руку сапуном, како на глобалном тако и на локалном нивоу, јер мали број људи пере редовно руке у критичним моментима – као што је после употребе тоалета, пре и после неговања бебе, пре припремања хране. Отуда је ове године тема Светског дана чистих руку ”Наше руке, наша будућност!”

Подаци показују да сваке године 3,5 милиона деце у свету не доживи свој први рођендан због дијареје и пнеумоније. Прање руку сапуном је једна од најефикаснијих и најисплативијих мера превенције дијареје и упале плућа, болести које су најодговорније за умирање деце до годину дана, указују стручњаци.

  • Према подацима УНИЦЕФ-а, број деце испод пет година која живе у домаћинствима која нису обухваћена санитарно-здравственим мерама је 280 милиона, 1,8 милиона људи умире сваке године од дијареје, укључујући и колеру, а 90 одсто свих смртних случајева узрокованих дијарејом су деца испод пет година.
  • Око 88 одсто свих смртних случајева узрокованих дијарејом приписује се неисправној води, неадекватним санитарно-здравственим мерама и неадекватној хигијени.

Упркос томе што је прање руку сапуном спасоносна мера, велики је изазов промовисати једну апстрактно добру идеју и претворити је у практично понашање које се примењује увек када је то потребно – код куће, у школи, у некој другој ситуацији и окружењу, у локалној заједници и широм света. Прање руку сапуном редукује болести међу којима су дијареја, акутне респираторне инфекције, стомачне инфекције и инфекције коже и очију, а хигијенске интервенције, које укључују и едукацију и промоцију прања руку, могу да доведу до смањења настанка више од 45 одсто случајева болести праћених проливом.

 

Према истраживању здравственог стања становништва Србије, у Србији 73 одсто одраслог становништва и 75 одсто деце и омладине од девет до 19 година редовно пере руке. Такође је процењено да прање руку сапуном смањује ризик, 42 до 47 одсто, настанка болести праћених проливом.

Прање руку сапуном је спасоносна мера која је и технолошки и финанасијски достижна свим земљама и свим заједницама и појединачно је најисплативија здравствена интервенција.

Ostavite odgovor