Sezona nadzora nad Groznicom Zapadnog Nila je počela 01.juna i trajaće do 15.novembra tekuće godine.

U okviru projekta „ Entimološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti – groznice Zapadnog Nila, denge, čikungunje, Zika groznice i malarije“ za 2019. godinu,  komarci su uzorkovani tokom druge nedelje juna na teritoriji grada Pančeva. Poslednjim ispitivanjem zbirnih uzoraka komaraca vrste Culex pipiens pipiens u laboratoriji Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju-Beograd, utvrđeno je prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila na lokaciji Dolovo.

Groznica Zapadnog Nila je virusna infekcija, koju prenosi komarac – vektor iz roda Culex (tzv. kućni komarac, koji je rasprostranjen i na teritoriji naše zemlje), a primarni rezervoar zaraze su ptice. Značajan je javnozdravstveni problem kako u EU i zemljama u okruženju,  tako i u Srbiji pa i u Južnobanatskom okrugu. Na aktivnost virusa utiču brojni faktori, kao što su klimatske promene, rasprostranjenost komaraca, populacija ptica itd.

Put prenošenja oboljenja je ubod zaraženog komarca. Simptomi Groznice Zapadnog Nila (GZN) nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod jednog od 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Faktori rizika za pojavu težeg, neuroinvazivnog oblika su starost preko 50 godina, hronična oboljenja kod pacijenta, imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Prvi put se težak-neuroinvazivni oblik ovog oboljenja na teritoriji Južnobanatskog okruga registruje 2012. godine, da bi već 2013. godine bila prijavljena epidemija Groznice zapadnog Nila. Od 2012. godine uspostavljen je sistem sezonskog nadzora na teritoriji cele Republike Srbije. Od početka nadzora,svake sezone se na teritoriji Južnobanatskog okruga registruju slučajevi GZN, pa se naše područje može smatrati endemskim za ovo oboljenje. Najveći broj obolelih osoba od Groznice zapadnog Nila registrovan je 2018. godine

 

Najbolja i najefikasnija preventivna mera je sprečiti ubod komarca i to primenom sledećih postupaka:

  1. Sistematsko i organizovanao zaprašivanje komaraca.
  2. Redukcija broja komaraca na otvorenom – Isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci i na kojima polažu jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
  3. Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru – Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor.
  4. Mere lične zaštite – Većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće. Potrebno je koristiti repelente tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje široke odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

 

Do 19.06.2019. godine na teritoriji Južnobanatskog okruga nije potvrđen ni jedanslučaj oboljenja od neuroinvazivnog oblika GZN.

Više informacija o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila na teritoriji Republike Srbije možete pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan ,Jovanović Batut“ http://www.batut.org.rs/index.php?content=1742

Ostavite odgovor