Поводом Националног дана без дувана Завод за јавно здравље Панчево и Црвени крст Панчево 31.јануара у 12.30 часова у просторијама Црвеног крста, организују предавање на ову тему за волонтере Црвеног крста и ученике виших разреда OШ „Јован Јовановић Змај“.

 Овогодишња кампања националног дана без дувана носи назив  „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација“

Дувански дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна оболења. У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу осам милиона људи односно више од 20 000 сваки дан. У Србији, најмање 15 000 људи превремено умре због пушења.

Употреба дувана је повезана са настанком бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај, а докази о болестима изазваним дуваном се повећавају већ деценијама.

Посебно осетљива популација су млади, а већина данашњих пушача прву цигарету је запалила током адолесценције. Рано отпочињање пушења повезано је са интензивнијим пушењем у одраслој доби и чешћом појавом здравствених проблема повезаних са пушењем. Млади који пуше, поред већег ризика обољевања од бројних хроничних незаразних оболења током живота, обично су мање физички активни и имају више проблема са дисајним органима.

Деца су посебно осетљива на изложеност дуванском диму из окружења, и он код деце и одојчади узрокује бројне здравствене проблеме као што су чешћи и јачи напади астме, респираторне инфекције и инфекције уха. Непушачи који су изложени дуванском диму   удишу исте канцерогене материје као и пушачи. Што је већи ниво изложености дуванском диму, већи је ризик од развоја  рака плућа, болести срца и крвних судова и других оболења.

Родитељи, заштитите своју децу од дуванског дима!   

 • Не дозволите пушење унутар или у близини куће.
 • Не дозволите пушење у ауту, чак ни када је отворен прозор.
 • У свакој прилици за боравак своје породице бирајте објекте, јавне површине, просторије и ресторане у којима пушење није дозвољено и будите свесни чињенице да делимична забрана пушења не пружа заштиту од изложености дуванском диму

Осим самог дима, здравље угрожавају и остаци штетних материја из дуванског дима који се дуго након пушења дувана задржавају на одећи, намештају, завесама, зидовима, кревету и постељини, теписима, играчкама, возилима итд. и не могу се елиминисати проветравањем. То су честице из дуванског дима које приањају за површине, са којих се могу ослобађати, претрпети хемијску трансформацији или се акумулирати.

Истраживања о штетним ефектима „задржаног дуванског дима”

Наргиле као здравствени ризик и посебан  изазов за контролу дувана

Подаци о употреби дувана међу младима у Србији – резултати Глобалног истраживања употребе дувана код младих (2017. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Министарство здравља, Министарство просвете науке и технолошког развоја и Светска здравствена организација), ученика старости од 13 до 15 година на репрезентативном узорку свих школа у Србији показују да:

 • 11% ученика пуши цигарете, подједнако девојчице и дечаци
 • 6% ученика користи електронску цигарету
 • 6 од 10 садашњих пушача покушало је да престане са пушењем у претходних 12 месеци
 • 70,4% ученика који сада пуше цигарете долази до цигарета тако што их купује у продавницама, самопослугама или на киосцима
 • 82,6% оних ученика који купују цигарете није било спречено да их купи због својих година
 • 61% младих изложено је дуванском диму на затвореним јавним местима
 • 82,2% ученика подржава забрану пушења у затвореним јавним местима

Резултати Истраживања о здравственом понашању школске деце (2018.  Министарство здравља и Министарство просвете, науке и технолошког развоја)  показују да је:

 • проценат ученика петих и седмих разреда основних школа који су бар једном попушили цигарету више од три пута мањи (2,6% и 7,1% редом) у поређењу са првим разредима средњих школа у којима је цигарете пробао скоро сваки трећи ученик (28,3%).
 • наргиле икада током живота пушила скоро једна трећина ученика првих разреда средњих школа (29,3%), а у претходних 30 дана скоро сваки пети ученик (16,6%).

 Живимо живот без дувана – за бољу будућност нових генерација.

 

 

Ostavite odgovor