Morbili, male boginje su akutno zarazno virusno (morbila virus) oboljenje obično sa iznenadnom pojavom visoke temperature, konjuktivitisom, curenjem iz nosa, kašljem i glavoboljom. Nakon 3-7 dana javlja se ospa makulopapularna, prvo na licu a potom na trupu i ekstremitetima koja traje 4-7 dana. Rezervoar bolesti je čovek.

Način prenošenja -vazdušno kapljičnim putem ili u direktnom kontaktu sa sekretima iz grla i nosa inficiranog. Inkubacija je od 7-18 dana obično 14 dana.

Period zaraznosti nešto pre pojave simptoma i 4 dana po izbijanju ospe. Osetljivost – svi koji nisu preboleli ili nisu uspešno vakcinisani.

Prevencija – vakcinacija po kalendaru obavezne imunizacije lica određenog uzrasta, vakcina protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR) daje se  u drugoj i sedmoj godini života deteta.

Aktuelna epidemiološka situacija morbila u Srbiji i Južnobanatskom okrugu

Prema poslednjem izveštaju Istituta za javno zdravnje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 21.11.2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 202 slučaja malih boginja, od kojih je 50 laboratorijski potvrđeno u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.          

Dana 17.11.2017. godine Centru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo prijavljena je sumnje na morbile, sa infektivnog odeljenja Opšte bolnice Pančevo, za koju je laboratorijska potvrda dostavljena od strane Instituta Torlak 21.11.2017.godine. Epidemiološkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o pacijentkinji staroj 38 godina, koja nije vakcinisana, a  bila je u kontaktu sa drugim potvrđenim slučajem morbila.

Na celoj teritoriji Južnobanatskog okruga u toku je sprovođenje mera pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima. Do momenta pisanja informacije nisu zabeležni novi slučajevi sumnje/oboljenja među kontaktima obolele.

Značaj vakcinacije – vakcinacija je jedina pouzdana i efikasna mera u sprečavanju bolesti, komplikacija bolesti, smrti od određenih zaraznih bolesti, a koja je zakonski regulisana  Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

U našoj zemlji je vakcina protiv morbila (monovakcina) uvedena 1971. godine,  MM (dvovalentna, morbili/mumps) 1981. godine, a kombinovana MMR (morbili, mumps, rubela)  1991. godine, ali je zbog prekida u snabdevanju njena kontinuirana primena počela 1994. godine.

Primenom žive atenuirane vakcine ostvaruje se  zaštitni nivo antitela u 95% slučajeva kod dece koja su vakcinisana sa navršenih 12 meseci, pa čak i 98% kod dece vakcinisane sa 15 meseci i kasnije.  Serološke studije pokazuju da se  kod 99% osoba koje su primile 2 doze vakcine u uzrastu nakon navršenih 12 meseci života razvio adekvatan imunološki odgovor.

Na teritoriji Južnobanatskog okruga u 2016. godini obuhvat  vakcinacije u drugoj godini života MMR vakcinom je 94,87%  a u sedmoj godini 98,33% što obezbeđuje sprečavanje nastanka obimnih epidemija.

Svaka osoba koja je bila u kontaktu sa obolelim od morbila i ima povišenu temperaturu,  makulopapularnu ospu, kašalj i curenje iz nosa  treba da se javi izabranom doktoru, radi dijagnostikovanja i lečenja.

Ostavite odgovor