Морбили, мале богиње су акутно заразно вирусно (морбила вирус) обољење обично са изненадном појавом високе температуре, коњуктивитисом, цурењем из носа, кашљем и главобољом. Након 3-7 дана јавља се оспа макулопапуларна, прво на лицу а потом на трупу и екстремитетима која траје 4-7 дана. Резервоар болести је човек.

Начин преношења -ваздушно капљичним путем или у директном контакту са секретима из грла и носа инфицираног. Инкубација је од 7-18 дана обично 14 дана.

Период заразности нешто пре појаве симптома и 4 дана по избијању оспе. Осетљивост – сви који нису преболели или нису успешно вакцинисани.

Превенција – вакцинација по календару обавезне имунизације лица одређеног узраста, вакцина против малих богиња, заушки и рубеле (ММР) даје се  у другој и седмој години живота детета.

Актуелна епидемиолошка ситуација морбила у Србији и Јужнобанатском округу

Према последњем извештају Иститута за јавно здравње Србије „ Др Милан Јовановић Батут“ од почетка октобра 2017. године, закључно са 21.11.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистрованa су укупно 202 случаја малих богиња, од којих je 50 лабораторијски потврђенo у Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.          

Дана 17.11.2017. године Центру за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево пријављена је сумње на морбиле, са инфективног одељења Опште болнице Панчево, за коју је лабораторијска потврда достављена од стране Института Торлак 21.11.2017.године. Епидемиолошким истраживањем је утврђено да се ради о пацијенткињи старој 38 година, која није вакцинисана, а  била је у контакту са другим потврђеним случајем морбила.

На целој територији Јужнобанатског округа у току је спровођење мера пооштреног епидемиолошког надзора над морбилима. До момента писања информације нису забележни нови случајеви сумње/обољења међу контактима оболеле.

Значај вакцинације – вакцинација је једина поуздана и ефикасна мера у спречавању болести, компликација болести, смрти од одређених заразних болести, а која је законски регулисана  Програмом обавезних имунизација становништва против одређених заразних болести.

У нашој земљи је вакцина против морбила (моновакцина) уведена 1971. године,  ММ (двовалентна, морбили/мумпс) 1981. године, а комбинована ММР (морбили, мумпс, рубела)  1991. године, али је због прекида у снабдевању њена континуирана примена почела 1994. године.

Применом живе атенуиране вакцине остварује се  заштитни ниво антитела у 95% случајева код деце која су вакцинисана са навршених 12 месеци, па чак и 98% код деце вакцинисане са 15 месеци и касније.  Серолошке студије показују да се  код 99% особа које су примиле 2 дозе вакцине у узрасту након навршених 12 месеци живота развио адекватан имунолошки одговор.

На територији Јужнобанатског округа у 2016. години обухват  вакцинације у другој години живота ММР вакцином је 94,87%  a у седмој години 98,33% што обезбеђује спречавање настанка обимних епидемија.

Свака особа која је била у контакту са оболелим од морбила и има повишену температуру,  макулопапуларну оспу, кашаљ и цурење из носа  треба да се јави изабраном доктору, ради дијагностиковања и лечења.

Оставите одговор