Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге обележава се 26. јуна сваке године, како би се ојачала акција и сарадња у постизању циља света без злоупотребе дрога. Сваке године, појединци, читаве заједнице и разне организације широм света придружују се глобалном обележавању овог датума, како би подигли свест о проблему који илегалне дроге представљају за друштво.

 Овогодишљи слоган 26. јуна је „ПОДЕЛИТЕ ЧИЊЕНИЦЕ О ДРОГАМА, СПАСИТЕ ЖИВОТЕ“.

Заједно можемо да се позабавимо светским проблемом дроге!

 Шта можете да урадите?

  • Све што треба да урадите је да поделите чињенице о дрогама да бисте помогли у спашавању живота.
  • Борите се против дезинформација делећи стварне чињенице о дрогама – од здравствених ризика и решења за решавање светског проблема дрога, до превенције, лечења и неге засноване на доказима.
  • Сазнајте чињенице.
  • Информације делите само из проверених извора, попут UNODC-а (Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал).

 И Ви можете почети сада. Ширите информације о штетности дрога и спасите животе.Такође можете приступити и делити наше ресурсе на друштвеним мрежама и подржати нас у промоцији чињеница о дрогама.

UNODC сваке године издаје Светски извештај о дрогама, препун кључних статистичких података и чињеничних података добијених из званичних извора, научно заснованог приступа и истраживања. UNODC наставља да пружа чињенице и практична решења за решавање тренутног светског проблема дрога и остаје посвећен постизању визије здравља за све засноване на науци.

 Светски дан борбе против дрога дан је за размену резултата истраживања, података заснованих на доказима и чињеница које спашавају животе и за наставак развијања заједничког духа солидарности.

На овај дан  позивамо све људе у заједници да се прикључе обележавању овог датума заузимајући чврст став против дезинформација и непоузданих извора; истовремено се обавезујући да ће делити само стварне научно поткрепљене податке и тиме спасити животе.

Радећи заједно, можемо се борити против светског проблема злоупотребе и кријумчарења дроге.

Корисни линкови:

https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-da;

https://www.unodc.org/unodc/press/releases/2020/June/media-advisory—global-launch-of-the-2020-world-drug-report.html;

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2140

http://www.batut.org.rs/download/izdvajamo/EvropskoSkolskoIstrazianje2019.pdf

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1599

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/20140626IstrazivanjeStiloviZivotaS.pdfhttp://www.izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-2500

Ostavite odgovor