Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obeležava se 26. juna svake godine, kako bi se ojačala akcija i saradnja u postizanju cilja sveta bez zloupotrebe droga. Svake godine, pojedinci, čitave zajednice i razne organizacije širom sveta pridružuju se globalnom obeležavanju ovog datuma, kako bi podigli svest o problemu koji ilegalne droge predstavljaju za društvo.

 Ovogodišlji slogan 26. juna je „PODELITE ČINJENICE O DROGAMA, SPASITE ŽIVOTE“.

Zajedno možemo da se pozabavimo svetskim problemom droge!

 Šta možete da uradite?

  • Sve što treba da uradite je da podelite činjenice o drogama da biste pomogli u spašavanju života.
  • Borite se protiv dezinformacija deleći stvarne činjenice o drogama – od zdravstvenih rizika i rešenja za rešavanje svetskog problema droga, do prevencije, lečenja i nege zasnovane na dokazima.
  • Saznajte činjenice.
  • Informacije delite samo iz proverenih izvora, poput UNODC-a (Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal).

 I Vi možete početi sada. Širite informacije o štetnosti droga i spasite živote.Takođe možete pristupiti i deliti naše resurse na društvenim mrežama i podržati nas u promociji činjenica o drogama.

UNODC svake godine izdaje Svetski izveštaj o drogama, prepun ključnih statističkih podataka i činjeničnih podataka dobijenih iz zvaničnih izvora, naučno zasnovanog pristupa i istraživanja. UNODC nastavlja da pruža činjenice i praktična rešenja za rešavanje trenutnog svetskog problema droga i ostaje posvećen postizanju vizije zdravlja za sve zasnovane na nauci.

 Svetski dan borbe protiv droga dan je za razmenu rezultata istraživanja, podataka zasnovanih na dokazima i činjenica koje spašavaju živote i za nastavak razvijanja zajedničkog duha solidarnosti.

Na ovaj dan  pozivamo sve ljude u zajednici da se priključe obeležavanju ovog datuma zauzimajući čvrst stav protiv dezinformacija i nepouzdanih izvora; istovremeno se obavezujući da će deliti samo stvarne naučno potkrepljene podatke i time spasiti živote.

Radeći zajedno, možemo se boriti protiv svetskog problema zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Korisni linkovi:

https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-da;

https://www.unodc.org/unodc/press/releases/2020/June/media-advisory—global-launch-of-the-2020-world-drug-report.html;

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2140

http://www.batut.org.rs/download/izdvajamo/EvropskoSkolskoIstrazianje2019.pdf

http://www.batut.org.rs/index.php?content=1599

http://www.batut.org.rs/download/publikacije/20140626IstrazivanjeStiloviZivotaS.pdfhttp://www.izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-2500

Ostavite odgovor