Поводом обележавања марта месеца као месеца борбе против рака,

Завод за јавно здравља Панчево у сарадњи са Домом здравља Панчевоорганизовао је 16.03.2016. у малој сали Градске управе трибину : “Превенција и рано откривање малигних болести”  .

Презентовано је 5 тема и у оквиру њих бројне информације од значаја за грађане. Овом приликом укратко:

 

Оболевање и умирање од малигних болести у Јужнобанатском округу од 2010-2015.године

др Тања Тодоровић, спец.епидемиологије Завод за јавно здравља Панчево

После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији. Сваке године у Републици Србији се дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, а годишње од рака у Републици Србији умре више од 20.000 људи. На основу ових података, Србија се сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи. Упркос томе, у Србији се бележи релативно висока стопа оболевања и умирања од малигних болести, као и висока учесталост фактора ризика. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, колону и ректуму, плућима и грлићу материце. У Јужнобанатском округугодишње 1350 особа оболи и 930 умире од малигних болести,од тогасамо уПанчеву 550-650 особа оболи и око 370-400 умре од малигних болести.

“Превенција и рано откривање малигних болести, са посебним освртом на карцином дојке”

прим др Љиљана Лазић, Завод за јавно здравља Панчево

Уколико се малигне болести открију на време у преко 85% случајева имају добру прогнозу. Превенција малигних болести може бити примарна и секундарна. Примарна превенција  јесте спречавање  или смањење свих ризикофактора који могу да доведу до болести (превенција пушења,  правилна исхрана, физичка активност, редуковање коришћења алкохола, рађање деце посебно пре 30 године, дојење деце, избегавање прекомерне употребе хормонске терапије, избегавање излагања УВ зрачењу).  Секундарна превенцијајесте поступак који има за циљоткривање болести у раној фази,успешнолечење, подизање квалитета живота оболелих од рака, до потпуног излечења (самопрегледи-откривање раних симптома или знака болести, редовни превентивни прегледи, скрининг тестови ). Национални програми раног откривања рака  су:Скрининг карцинома дојке-мамографија, Скрининг карцинома грлића материце- ПАПА тест, Скрининг карцинома дебелог црева- ФОБТ-тест.

Примарну превенцијурака дојке чини рађање деце пре 30 године, дојење децеи контролисана хормонска терапија. Неопходно је континуирано радити на подизању свести о значају раног откривања карцинома, утицати да грађане да иду на редовне превентивне прегледе и радити на мотивацији особа да се одазову позиву свог дома здравља на скрининг и у овоме је од изузетног значаја и улога медија.

“Превенција и рано откривање карцинома дебелог црева-искуства Дома здравља Панчево”

др Данијела Мутавџић, Дом здравља Панчево

Други најчешћи малигни  тумор у   обољевању и умирањује карцином дебелог црева. У Србији од ове болести сваке године оболи око 4500, а умре више од 3000 људи. Време преласка доброћудне у злоћудну промену мери се годинама.  Благовременим откривањем и уклањањемполипа пре него што се у њима појаве злоћуднепромене, спречавамо настанак рака. Фактори ризика су исхрана богата црвеним месом и животињским мастима, пушење, алкохол, гојазност и слаба физичка активност.Од рака дебелог црева може да оболи свако, али се он најчешће јавља код људи преко 50 година старости у оба пола. Проблем јесте и чињеница да се оболели обично јављају лекару у касним  фазама болести када је лечење далеко теже. Рано откривање рака дебелог цреваподразумева тестирање здравих особа, безприсутних симптома и знакова болести, у циљуоткривања промена – најчешће полипа, којепретходе настанку  рака или рака у раној фази  Најчешће коришћена метода је тестирањеузорка столице (хемокулт тест) на присуство  крви  која је невидљива голим оком, а која је често први знак постојања полипа или рака у дебелом цреву. У Дому здравља Панчево од 2013.год, се спроводи скрининг колоректалног карцинома.  У  2015.години на скрининг је позвано 12728 грађана, урађено је 3006 хемокулт тестова, позитивних налаза било је194, од тога карцинома 8.

 “Исхрана и малигне болести”

прим др Радмила Јовановић, Завод за јавно здравља Панчево

Исхрана и стил живота су фактори ризика за настанак хроничних масовних незаразних болести које чине око 65–75 % укупног морталитета . Од исхране зависи:  здравље,  радна способност,  репродуктивна способност,  дужина и квалитет  живота. Оптимална физичка активност, оптимална телесна тежина и адекватна исхрана могу додати 9,6 % година живота, али исто тако и неадекватна исхрана, гојазност и седећи начин живота могуодузети  9,6 % године живота човека. Не постоји права дијета  за сузбијање, а још мање за лечење малигних обољења. Исхрана и исхрањеност онколошких болесникасу значајне за ток болести јер могу  поправити опште стање,  снагу,  самопоуздање болесника,  квалитет живота. Код око 50% оболелих од малигних болести (у зависности од врсте тумора)јављају се различити проблеми у вези исхране,било као директна последица раста тумора, било као пратећи ефекти лечења. Бројни састојци хране имају заштитну улогу у организму (напр селен, витамини А, Ц, Е , оксиданси) насупрот штетним слободним радикалима који у телу настају као последица сталних прекомерних или наглих екстремно лоших животних навика као што су конзумирање  масноћа животињског порекла,  неумерене количине биљних уља, сухомеснатих производа, печене и поховане хране,  хране припремљене на жару,  много вина, пива, жестоких алкохолних пића. Проблем су и присутни остаци пестицида, инсектицида и вештачких ђубрива у храни, али и пушење, ваздух загађен издувним гасовима, смогом; лекови који се користе у хемотерапији тумора, ултравиолетни зраци из сунца и соларијума, рендгенска или радиоактивна јонизујућа зрачења;  седећи начин живота, гојазност, психички стресови или депресивно незадовољство због сталне животне трке за успехом; Да бисте сачували здравље поштујте принципе правилне исхране и будите физички активни – приуштите себи најмање 1х шетње дневно и вежбања 1 сат недељно.

“Улога удружења жена у превенцији и раном откривању рака дојке”

Јасмина Лукић, Удружење жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно”

 

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ,

РЕДОВНО КОНТРОЛИШИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЛјЕ

И ОДАЗОВИТЕ СЕ ПОЗИВУ НА СКРИНИНГ

Ostavite odgovor