Miistarstvo zdravlja Republike Srbije na inicijativu Republičke struče komisije za mentalno zdravlje donelo je odluku da mesec JUN proglasi Nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja u Republici Srbiji.

Mentalno zdravlje je jedan od prioriteta javnog zdravlja s obzirom na opterećenje koje mentalni poremećaji uzrokuju u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu. Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015.godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju , kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja. Upravo iz navedenih razloga  obeležavamo i 10.oktobar kao Svetski dan mentalnog zdravlja.

Uzimajući u obzir brojne izazove koje smo imali u očuvanju mentalnog zdravlja stanovništva Republike Srbije tokom pandemije COVID-19, nastavljamo zajedno angažovanje i delovanje u različitim javno-zdravstvenim aktivnostima koje su usmerene na promociju , očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja u postkovid periodu. Podsećamo da je u Republici Srbiji je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja u vreme pandemije COVID-19 otvorena Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna.

Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima 0800 309 309  je besplatan i dostupan non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

Ostavite odgovor