Mentalno zdravlje je deo opšteg zdravlja i definiše se kao “stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može da se nosi sa normalnim životnim stresom, može da radi produktivno i plodno i sposoban je da doprinosi zajednici” (Brlas S i Gulin M, 2010; SZO).

SZO globalno ističe da „nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“.

Mentalno zdravlje je, stoga, i jedan od prioriteta javnog zdravlja, s obzirom na opterećenje koje mentalni poremećaji uzrokuju u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu, a u našoj zemlji se od 2022. godine mesec jun obeležava kao Nacionalni mesec mentalnog zdravlja.

Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Promocija mentalnog zdravlja uključuje „akcije za jačanje političkog okruženja i korišćenje strateške komunikacije za izgradnju mreža, angažovanje zainteresovanih strana, povećanu pismenost o mentalnom zdravlju i promenu ponašanja“.

Izvor:

https://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4175

Ostavite odgovor