У свом обраћању поводом Светског АИДС дана, 1. децембра 2020. године, генерална директорка УНАИДС-а је рекла да пандемија KОВИД-19 прети да наруши напредак који је свет постигао у здравству и развоју током последњих 20 година, укључујући постигнућа у одговору на пандемију узроковану ХИВ-ом. Данас се више од 12 милиона људи инфицираних ХИВ-ом још увек не лечи, а 1,7 милиона људи заразило се ХИВ-ом током 2019. године јер нису имали приступ основним услугама. Истакла је и да се морају у потпуности поштовати људска права жена и девојака, а криминализација и маргинализација хомосексуалаца, трансродних људи, особа које се баве секс радом и особа које се дрогирају морају престати. Закључила је да ће само глобална солидарност и заједничка одговорност помоћи да се победи корона вирус, заустави пандемија узрокована ХИВ-ом, уз гарантовање права на здравље за све.

Свет је постигао значајан напредак од касних деведесетих година прошлог века, али пандемија узрокована ХИВ-ом остаје и даље главно јавноздравствено питање на глобалном нивоу. И као и многи други главни здравствени проблеми, и ова пандемија се суочава са додатним изазовима током пандемије KОВИД-19.

Услуге превенције, тестирања, лечења и неге особа инфицираних ХИВ-ом су нарушене, посебно у земљама са слабим здравственим системима. Недоступност основних ХИВ услуга због KОВИД-19 угрожава животе. Свако успоравање пружања ових услуга оставиће многе рањиве популације у већем ризику од ХИВ инфекције и смртних случајева повезаних са АИДС-ом. Ипак, широм света здравствени радници и представници заједнице чине све што је у њиховој моћи да наставе са пружањем услуга, усвајајући иновативне начине за превазилажење изазова у пружању услуга узрокованих KОВИД-19.

На Светски АИДС дан, 1. децембар, Светска здравствена организација се придружује партнерима у одавању почасти свима који раде на пружању ХИВ услуга и позивању глобалних лидера и грађана да се окупе за „глобалну солидарност” како би се одржале основне ХИВ услуге током пандемије KОВИД-19 и касније. Потребно је усредсредити се на рањиве групе које су већ у ризику и проширити покривеност услугама деце и адолесцената. Сви могу допринети напорима да се заустави оболевање и умирање од АИДС и свет учини здравијим местом.

Епидемиолошка ситуација у свету и Европи

Епидемиолошка ситуација у Србији 

Епидемиолошка ситуација у Јужном Банату

ХИВ се преноси:

 1. Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),
 2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),
 3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

ХИВ се ретко може пренети:

 1. Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни… па у том случају дође до контакта „крв на крв”),
 2. При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),
 3. Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе…).

ХИВ се не преноси:

 1. Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење…,
 2. Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај,
 3. Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,
 4. Пољупцем у образ,
 5. Коришћењем истог купатила или тоалета,
 6. Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом,
 7. Коришћењем исте постељине или пешкира,
 8. Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…),
 9. Коришћењем истог базена или сауне,
 10. Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи…),
 11. Конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.

 

Ostavite odgovor