Шта је Грозница Западног Нила? – Грозница Западног Нила (ГЗН) је  вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Узрочник је вирус грознице Западног Нила, који је први пут изолован и идентификован у области Западни Нил у Уганди 1937. године. Вирус може да зарази људе, птице, комарце, коње и друге сисаре.

Распрострањеност – Грозница Западног Нила јавља се широм света. Епидемије овог обољења региструју се у хуманој популацији, међу птицама и коњима у Америци, Африци, Европи, Русији, на Средњем Истоку, Индији, деловима Азије, Аустралији и у области Медитерана.На Европском континенту ово обољење је присутно још од 60-их година прошлог века, али је прва епидемија међу људима забележена у Букурешту, Румунија, 1996. године. Од тада се случајеви оболевања људи и коња региструју у Чешкој Француској, Италији, Мађарској, Румунији, Шпанији и Португалији. Током 2010. године еколошки фактори у Централној Европи и земљама Медитерана су погодовали трансмисији вируса Западног Нила на људе, тако да је у области централне Македоније у северном делу. Грчке први пут регистрована епидемија овог обољења у хуманој популацији. Данас је ово обољење значајан јавноздравствени проблем како у ЕУ и земљама у окружењу,  тако и у Србији  и у Јужнобанатском округу.

Резервоар заразе су многе врсте дивљих и домаћих птица. На активност вируса утичу бројни фактори, а најзначајнији су климатске промене, распрострањеност комараца, популација птица.

Пут преношења је убод зараженог комарца.

Период инкубације од момента убода зараженог комарца до појаве симптома  Грознице Западног Нила (ГЗН) износи од 3 до 14 дана.

Клиничка слика – Код око 80% инфицираних особа болест протиче асимптоматски, око 20% има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, отока лимфних жлезда или осипа на кожи, а код једног од 150 инфицираних долази до развоја тешке клиничке слике, односно неуроинвазивног облика болести. Фактори ризика за појаву тежег, неуроинвазивног облика болести су старост преко 50 година, хронична обољења код пацијента, имуносупресија, дијабетес и обољења кардиоваскуларног система.

Инфекција доводи до стварања имунитета.

Лечење – Нема специфичне терапије нити вакцине против Грознице Западног Нила. Болест се обично завршава потпуним опоравком након неколико недеља и месеци. У случају теже клиничке слике, оболели се хоспитализују.

Епидемиолошка ситуација у Јужнобанатском округу – Први пут се тежак, неуроинвазивни облик овог обољења на територији Јужнобанатског округа региструје 2012. године са 8 оболелих и две умрле особе, да би већ 2013. године била пријављена епидемија Грознице западног Нила са 47 оболелих и четири смртна исхода. Од 2014. до 2017. године долази до пада броја оболелих од тешких неуроинвазивних форми са по једним смртним исходом 2015. и 2016. године. Поновни скок оболелих бележимо 2018. године са пријављених 63 и 10 смртних исхода који се могу пвезати са обољевањем од Грознице западног Нила. Следи пад 2019. године када је пријављено 5 оболелих , док 2020. надзор није спровођен због Ковид – 19 пандемије. Током 2021. оболеле су две особe.

Дистрибуција броја оболелих и умрлих од Грознице Западног Нила у Јужнобанатском округу од 2012-2021. године

Превентивне мере за спречавање настанка обољења ГЗН – Најефикаснији начин превенције болести изазване вирусом Западног Нила је спречити убод зараженог комарца.

  1. Систематско и организованао запрашивање комараца.
  2. Редукција броја комараца на отвореном – исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја. Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
  3. Редукција броја комараца у затвореном простору – препоручује се употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор.
  4. Мере личне заштите – већина комараца је активна у зору и сумрак, па треба избегавати боравак ван куће у овом периоду уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте током боравка на отвореном, уз истовремено ношење одеће са дугим рукавима и ногавицама.

Почев од  2012. године до ове 2022. године у оквиру пројекта који Завод за биоциде и медицинску екологију Београд реализује у сарадњи са Министарством здравља спроводи се узорковање одраслих форми комараца на територији општине Панчево на вирус ГЗН. Испитивањем узорака комараца врсте Culex pipiens од 01.06. до 16.06.2022. године, применом RT-PCR методе, утврђено је присуство генома вируса Грознице западног Нила на четири локације у Панчеву и то: Војловица, Рит испод моста, Кудељарски насип-Рода, Караула -Касарна.

До 05.07.2022. године, на територији Јужнобанатског округа није регистрован ни један случај обољевања код људи.

Ostavite odgovor