Грозница Западног Нила (ГЗН) је арбовирусна инфекција, коју преносе комарци – вектор из рода Culex, vrste Culex pipiens тзв. кућни комарац, који је распрострањен и на територији наше земље, а примарни резервоар заразе су птице. Значајан је јавноздравствени проблем како у ЕУ и земљама у окружењу,  тако и у Србији па и у ЈБО. На активност вируса утичу бројни фактори, као што су климатске промене, распрострањеност комараца, популација птица итд.

            Пут преношења је убод зараженог комарца. Симптоми Грозница Западног Нила (ГЗН) настају од 2 до 14 дана након убода зараженог комарца. Код око 80% инфицираних особа болест протиче асимптоматски, око 20% има благу клиничке слике у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, отока лимфних жлезда или осипа на кожи, а код једног од 150 инфицираних долази до развоја тешке клиничке слике, односно неуроинвазивног облика болести. Фактори ризика за појаву тежег, неуроинвазивног облика болести су старост, хронична обољења код пацијента, имуносупресија, дијабетес и обољења кардиоваскуларног система, а смртност је чешћа код старијих особа, нарочито код особа изнад 75 година.

У 2012.год са територије Јужнобанатског округа, Заводу за јавно здравље Панчево први пут је пријављено оболење изазвано вирусом ГЗН у хуманој популацији и то осам оболелих од ГЗН и два смртна исхода. У 2013.год. ГЗН је потврђена код 47 пацијената са четири смртна исхода, када је након епидемиолошког истраживања на територији Јужнобанатског округа пријављена епидемија Грознице Западног Нила; 2014. године било je 14 пријаваних оболелих и један са смртним исходом; 2015. година 6 пријава један смртни исход и даља петогодишња дистрибуција по годинама дата је у табелама.

Од  2012. године у оквиру Пројекта који Завод за биоциде и медицинску екологију Београд реализује у сарадњи са Министарством здравља и ове године од 12.07 до 23.07.2021. године је одрађено узорковање одраслих форми комараца на територији општине Панчево на вирус ГЗН и добијени су позитивни резултати на присуство ВЗН код комараца на 5 локације и то: Панчево- Надел; Панчево- Кудељарски насип „Рода“; Панчево- Рит испод моста и места Глогоњ, Качарево и  Јабука.

До 30.07.2021. од стране инфектолога Инфективног одељења ОБ Панчево и ОБ Вршац није пријављена ни једна сумња ГЗН.

Превентивне мере за спречавање настанка обољења ГЗН су:

  1. Систематско и организованао запрашивање комараца.
  2. Редукција броја комараца на отвореном – Исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја. Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
  3. Редукција броја комараца у затвореном простору – Препоручује се употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, по могућности боравити у климатизованим просторијама.
  4. Мере личне заштите – Већина комараца је активна у зору и сумрак, па треба избегавати боравак ван куће у овом периоду уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте (нпр. Аутан) током боравка на отвореном, уз истовремено ношење комотне светле одеће – дугих рукава и ногавица.                  

.

Ostavite odgovor