Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu je registrovana stopeincidencije oboljenja sličnih gripuna nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

U odnosu na prethodnu nedelju SENTINEL nadzora u 9. nedelji/2016. (od 29.02.-06.03.2016.godine) trend incidenceije oboljenja sličnih gripu je u porastu u opštinama Pančevo, Kovin, dok je u ostalim opštinama Južnobanatskog okruga na prošlonedeljnom nivou posmatranja, ali je i dalje daleko ispod praga srednjeg intenziteta virusa,In-86,61 a srednji intenzitet je In-463,00.

Analizom Populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu za 2015/2016 godinu (od 01.10.2015. – 06.03.2016. godine,praćenjem cele populacije Južnobanatskog okruga), broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu iznosi 1491 što je 58% manje od broja prijavljenih za isti period posmatranja u sezoni 2014/15 godine kada je iznosio 3567.Ako posmatramo nedeljni trend u padu je sa 130 na 118 prijavljena obolela i76% jenižiuodnosunaistiprošlogodišnjiperiodposmatranja(118:347).

Virusološka situacija: Od početka nadzora, na teritoriji Južnobanatskog okruga iz tri uzorka, dvabolnička (jedanOpštabolnicaPančevoijedanOpštabolnicaVršac)i 1 sentinelni (Dom zdravlja Pančevo) potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A H1N1, kod jednog pacijenta iz sentinelnog nadzora DomazdravljaPančevo. Laboratorijska potvrda je odrađena u Centru za virusologiju, Odeljenje za influencu i druge infekcije Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U slučaju pojave simptoma- povišena temperatura preko 38°C i suvi kašalj, otežano disanje i boloviu mišićima izglobovima:

  • javite se svom izabranom doktoru
  • obavezno odležati
  • uzimajte dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunade, čajeve…)
  • provetravajteprostoriju često
  • lekove koristite isključivo po savetu izabranog doktora

MERE PREVENCIJE:

Specifična mera:Vakcinacija
Opšte mere:
Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete
Odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke
Redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom
Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete
Provetravajte prostorije često

Ostavite odgovor