Velike vrućine nisu izgovor da se prestane s redovnim treninzima, ali s obzirom da nose izvesne rizike po zdravlje, neophodno je prilagoditi se ovim uslovima koji do pre neku godinu nisu bili uobičajeni za naše podneblje.

Optimalno zdravlje je najlakše postići ukoliko se bavimo programiranom fizičkom aktivnošću koja ima definisanu frekvenciju, intenzitet, trajanje i tip. Pravo rešenje je fitness klub u blizini mesta stanovanja koji je klimatizovan i ima stručno osoblje koje će prilagoditi program zdravstvenom stanju vežbača.

Za treninge na otvorenom potrebno je odabrati rane jutarnje ili večernje časove, kada temperatura nije visoka i kada nema direktnog sunca. Međutim, treba voditi računa da u kasnim večernjim časovima nije poželjna naporna fizička aktivnost.

Minimalno je potrebno vežbati bar tri puta nedeljno po 30 minuta, umerenim intenzitetom, da možemo da pričamo tokom treninga, ali da nam je ipak prijatnije da ćutimo. Odeća za vežbanje treba da bude komotna, od prirodnih vlakana, da omogućava strujanje vazduha i odavanje toplote tela, brzo sušenje i zaštitu od sunca. U slučajevima kada telo ne može adekvatno da se rashladi, može doći do hipertermije, odnosno prevelikog zagrevanja, što može dovesti do toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Kako raste intenzitet fizičke aktivnosti, raste i stepen stvaranja toplote koji može biti i do 20 puta veći nego u miru. Ispravanjem znoja telo reguliše zagrevanje, a da bismo smanjili kardiovaskularno opterećenje važno je unošenje dovoljno tečnosti u organizam. Nadoknada tečnosti ne treba da se sastoji samo od vode, jer već posle prvih pola sata od početka treninga gube se i elektroliti.  Prema preporukama Američkog koledža sportske medicine, fizički aktivnoj populaciji se preporučuje piće koje u sebi sadrži 60-80 g/L ugljenih hidrata, 20 mmol/L natrijuma i 3 mmol/L kalijuma. Da  bi telo bilo dobro hidrirano potrebno jeuneti tečnosti: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i nakon treninga, odnosno 1,5 L tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.

Iskoristite rane jutarnje časove za šetnju trim stazom u Narodnoj bašti ili na sportskom centru. Redovna šetnja trim stazama ili travom, kroz šumu, obalom ..čuva zglobove od opterećenja koje može nastati tokom šetnje po betonskoj podlozi. Svakodnevna šetnja šumom brzinom od bar 6km/h će obezbediti normalan krvni pritisak dugi niz godina, a ukoliko ste na bazenu, plivanje će povoljno delovati na ceo organizam. Vežbe u bazenu su posebno pogodne za starije osobe kojima se preporučuju i vežbe tipa pilatesa, joge, Tai Či Čuana i Či Gonga.

Vežbanje na plažama, bazenima, u parkovima, na ulici je odavno trend u svetu. Pančevci se već par godina pridružuju mnogim besplatnim aktivnostima koje se održavaju tokom leta, a koje podržava Grad Pančevo. Posetite ove lokacije, budite aktivni i zdravi!

Ostavite odgovor