Велике врућине нису изговор да се престане с редовним тренинзима, али с обзиром да носе извесне ризике по здравље, неопходно је прилагодити се овим условима који до пре неку годину нису били уобичајени за наше поднебље.

Оптимално здравље је најлакше постићи уколико се бавимо програмираном физичком активношћу која има дефинисану фреквенцију, интензитет, трајање и тип. Право решење је фитнесс клуб у близини места становања који је климатизован и има стручно особље које ће прилагодити програм здравственом стању вежбача.

За тренинге на отвореном потребно је одабрати ране јутарње или вечерње часове, када температура није висока и када нема директног сунца. Међутим, треба водити рачуна да у касним вечерњим часовима није пожељна напорна физичка активност.

Минимално је потребно вежбати бар три пута недељно по 30 минута, умереним интензитетом, да можемо да причамо током тренинга, али да нам је ипак пријатније да ћутимо. Одећа за вежбање треба да буде комотна, од природних влакана, да омогућава струјање ваздуха и одавање топлоте тела, брзо сушење и заштиту од сунца. У случајевима када тело не може адекватно да се расхлади, може доћи до хипертермије, односно превеликог загревања, што може довести до топлотне исцрпљености и топлотног удара. Како расте интензитет физичке активности, расте и степен стварања топлоте који може бити и до 20 пута већи него у миру. Исправањем зноја тело регулише загревање, а да бисмо смањили кардиоваскуларно оптерећење важно је уношење довољно течности у организам. Надокнада течности не треба да се састоји само од воде, јер већ после првих пола сата од почетка тренинга губе се и електролити.  Према препорукама Америчког колеџа спортске медицине, физички активној популацији се препоручује пиће које у себи садржи 60-80 g/L угљених хидрата, 20 mmol/L натријума и 3 mmol/L калијума. Да  би тело било добро хидрирано потребно јеунети течности: 5-7 ml/kg телесне тежине 4 сата пре почетка физичке активности, затим 150-250 ml на сваких 15 до 20 минута трајања физичке активности и након тренинга, односно 1,5 L течности на сваки изгубљен килограм телесне масе.

Искористите ране јутарње часове за шетњу трим стазом у Народној башти или на спортском центру. Редовна шетња трим стазама или травом, кроз шуму, обалом ..чува зглобове од оптерећења које може настати током шетње по бетонској подлози. Свакодневна шетња шумом брзином од бар 6km/h ће обезбедити нормалан крвни притисак дуги низ година, а уколико сте на базену, пливање ће повољно деловати на цео организам. Вежбе у базену су посебно погодне за старије особе којима се препоручују и вежбе типа пилатеса, јоге, Таи Чи Чуана и Чи Гонга.

Вежбање на плажама, базенима, у парковима, на улици је одавно тренд у свету. Панчевци се већ пар година придружују многим бесплатним активностима које се одржавају током лета, а које подржава Град Панчево. Посетите ове локације, будите активни и здрави!

Оставите одговор