Festival mentalnog zdravlja je zajednica organizacija i ustanova okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje u društvu koji je prvo u Novom Sadu okupio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Od ove godine, prvi put u Pančevu, Festival realizuje Zavod za javno zdravlje Pančevo i Udruženje „Pneuma“ kreativni kolektiv zajedno sa drugim partnerskim organizacijama i ustanovama.

Festival mentalnog zdravlja je pokrenut povodom 10. oktobra- Svetskog dana mentalnog zdravlja.

Osmi Festival mentalnog zdravlja se održava u periodu od 10. do 20. oktobra 2023. godine na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini, Pančevu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore.

Planirane su raznorazne aktivnosti:

  • pozorišne predstave,
  • filmske projekcije,
  • koncerti,
  • bazar,
  • tribine, okrugli stolovi, predavanja,
  • radionice,
  • izložbe,
  • ulične akcije,
  • rekreacija.


Sve aktivnosti su besplatne.

Program Festivala za sve gradove nalazi se na sledećem linku: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/

Ovogodišnji Festival ima za cilj zajedničko istraživanje fenomena koji uprkos svojoj opštepoznatosti uvek ostavlja prostora za dublja razmatranja i shvatanja – EMPATIJA. Pored sticanja novih znanja i iskustava, pokretanja diskusija iz ugla različitih disciplina o ovoj elementarnoj ljudskoj dimenziji, posetioci će imati priliku da razviju osetljivost koja je nužna za međusobno razumevanje različitih društvenih grupa – dece, mladih, starijih, marginalizovanih, obespravljenih.

Nakon što je poznata antropološkinja Margaret Mid upitana šta je najraniji znak civilizacije, odgovorila je: “Prelom butne kosti koji je zarastao” – jer u svetu džungle prelom najduže kosti u telu znači sigurnu smrt – zbog toga, ono što je temelj zajednice jeste shvatanje tuđe boli i preuzimanje akcija kako bi se ona umanjila, vremenom i prevazišla. Civilizacija počinje pomaganjem drugom čoveku da prevaziđe poteškoću, a pomaganje počinje razumevanjem i osećanjem njegove patnje. Da li danas razumevamo i osećamo dovoljno? Ovo pitanje je na našim prostorima nakon nedavnih nemilih društvenih zbivanja bitnije nego ikada.

Događaji tokom Festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju resursa u zajednici i društvu, a koji mogu doprineti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Pozivamo sve da nam se pridruže na Festivalu mentalnog zdravlja, od 10. do 20. oktobra i da se zajedno pitamo, upoznamo, učimo, delimo prakse i time stvorimo humaniju i zdraviju zajednicu!

Partneri FMZ u Pančevu:

Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, Gradska biblioteka Pančevo, Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak”, Udruženje „Na pola puta“, Sinhro hub, Klub ljubitelja igara i fantastike d20, EU info point NS, Gerontološki centar Pančevo, Savetovalište za mlade Doma zdravlja Pančevo, Dispanzer za mentalno zdravlje Opšte bolnice Pančevo, NAPOR, “U raljama osećanja”, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata, “I mi smo tu”, ŠOSO “Mara Mandić” Pančevo, Crveni Krst Pančevo, OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Pančevo, OŠ “Branko Radičević” Pančevo, JKP “Zelenilo”, Šta Nam Teško.

Prijatelji FMZ u Pančevu:

Chicken Boss, Fleka, Dositej krompiri, Gala voda, Nescafe, Git štamparija, Domaće kiflice.

Festival mentalnog zdravlja- Institut za javno zdravlje Vojvodine:

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-3875

Festival mentalnog zdravlja Pančevo na društvenim mrežama:

https://instagram.com/fmz.pancevo?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.facebook.com/fmz.pancevo?mibextid=ZbWKwL

Ostavite odgovor