Фестивал менталног здравља је заједница организација и установа окупљених око идеје залагања за боље ментално здравље у друштву који је прво у Новом Саду окупио Институт за јавно здравље Војводине.

Од ове године, први пут у Панчеву, Фестивал реализује Завод за јавно здравље Панчево и Удружење „Пнеума“ креативни колектив заједно са другим партнерским организацијама и установама.

Фестивал менталног здравља је покренут поводом 10. октобра- Светског дана менталног здравља.

Осми Фестивал менталног здравља се одржава у периоду од 10. до 20. октобра 2023. године на неколико локација у Новом Саду и околини, Панчеву, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Крагујевцу и неколико градова Црне Горе.

Планиране су разноразне активности:

  • позоришне представе,
  • филмске пројекције,
  • концерти,
  • базар,
  • трибине, округли столови, предавања,
  • радионице,
  • изложбе,
  • уличне акције,
  • рекреација.


Све активности су бесплатне.

Програм Фестивала за све градове налази се на следећем линку: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/

Овогодишњи Фестивал има за циљ заједничко истраживање феномена који упркос својој општепознатости увек оставља простора за дубља разматрања и схватања – ЕМПАТИЈА. Поред стицања нових знања и искустава, покретања дискусија из угла различитих дисциплина о овој елементарној људској димензији, посетиоци ће имати прилику да развију осетљивост која је нужна за међусобно разумевање различитих друштвених група – деце, младих, старијих, маргинализованих, обесправљених.

Након што је позната антрополошкиња Маргарет Мид упитана шта је најранији знак цивилизације, одговорила је: “Прелом бутне кости који је зарастао” – јер у свету џунгле прелом најдуже кости у телу значи сигурну смрт – због тога, оно што је темељ заједнице јесте схватање туђе боли и преузимање акција како би се она умањила, временом и превазишла. Цивилизација почиње помагањем другом човеку да превазиђе потешкоћу, а помагање почиње разумевањем и осећањем његове патње. Да ли данас разумевамо и осећамо довољно? Ово питање је на нашим просторима након недавних немилих друштвених збивања битније него икада.

Догађаји током Фестивала имају за циљ да едукују, али и да подстакну све чланове и чланице на акцију која може допринети стварању ресурса у заједници и друштву, а који могу допринети заштити и унапређењу менталног здравља и благостања.

Позивамо све да нам се придруже на Фестивалу менталног здравља, од 10. до 20. октобра и да се заједно питамо, упознамо, учимо, делимо праксе и тиме створимо хуманију и здравију заједницу!

Партнери ФМЗ у Панчеву:

Дом омладине Панчево, Специјална болница за психијатријске болести “Др Славољуб Бакаловић“ Вршац, Градска библиотека Панчево, Дом за децу и омладину без родитељског старања “Споменак”, Удружење „На пола пута“, Синхро хуб, Клуб љубитеља игара и фантастике д20, ЕУ инфо поинт НС, Геронтолошки центар Панчево, Саветовалиште за младе Дома здравља Панчево, Диспанзер за ментално здравље Опште болнице Панчево, НАПОР, “У раљама осећања”, Удружење параплегичара и квадриплегичара јужног Баната, “И ми смо ту”, ШОСО “Мара Мандић” Панчево, Црвени Крст Панчево, ОШ “Братство-јединство” Панчево, ОШ “Бранко Радичевић” Панчево, ЈКП “Зеленило”, Шта Нам Тешко.

Пријатељи ФМЗ у Панчеву:

Chicken Boss, Флека, Доситеј кромпири, Гала вода, Nescafe, Гит штампарија, Домаће кифлице.

Фестивал менталног здравља- Институт за јавно здравље Војводине:

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-3875

Фестивал менталног здравља Панчево на друштвеним мрежама:

https://instagram.com/fmz.pancevo?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.facebook.com/fmz.pancevo?mibextid=ZbWKwL

Ostavite odgovor