Trihineloza je tipična zoonoza, bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka.

Bolest je raširena svugde u svetu gde se u ishrani ljudi koristi svinjsko ili meso divljih životinja (divljih svinja). Javlja se u sporadičnim slučajevima, manjim porodičnim ili većim epidemijama najčešće u jesen ili zimu.

Prouzrokovač oboljenja je larva Trichinella spiralis, crevna nematoda. Kao parazit ova larva živi u mišićima divljih (svinja, medved, pacov, miš) ili domaćih životinja (svinja, pas, mačka).

Svinje se najčešće inficiraju ako za ishranu dobijaju termički neobrađene iznutrice, ili ako pojedu zaraženog pacova, a čovek konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa i prerađevina od mesa (sirovog, dimljenog i sušenog), u kome se nalaze žive larve Trichinelle spiralis.

Inkubacija može biti od 1 – 45 dana, a najčešće se simptomi javljaju nakon 8 – 15 dana.

Klinički tok bolesti: Bolest počinje stomačnim tegobama, mučnina, povraćnje, bolovi u stomaku i proliv.. Krajem prve nedelje od početka simptoma javlja se povišena temperatura,  bolovi u mišićima, otok očnih kapaka i lica i konjuktivitis, koji predstavljaju tipične simptome bolesti.

Kao posledica infekcije mogu da se jave kardiološke i neurološke komplikacije.

Bolest se ne prenosi sa obolelog na zdravog čoveka.

Prevencija:

  • Obavezna veterinarska kontrola svake zaklane svinje i pored toga što su iz istog obora kao i mesa divljači i to metodom digestije, a ne trihineloskopskom metodom.
  • Svinje za ishranu ne smeju dobijati termički neobrađene iznutrice već samo prokuvane.
  • Oko obora i uzgajališta svinja, treba uništavati pacove i druge glodare.
  • Kupovati meso i proizvode od mesa u ovlašćenim prodavnicama koje su pod stalnim sanitarnim i veterinarskim nadzorom.
Leave a reply