Последња испитивања узорака површинских вода у Панчеву од 14.07.2023. које је урадио Завод за јавно здравље Панчево по захтеву и за рачун Градске управе Града Панчево по основу закљученог уговора су показала да се НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ  вода за купање и рекреацију на свим купалиштима.

Изузетно високе температуре довеле су до смањења нивоа кисеоника у води на свим мерним местима. Мањак кисеоника пре свега утиче на живи свет у води, али може указати на присуство и других загађења која могу довести до здравствених проблема код људи. Срећом, вода је микробиолошки исправна на свим купалиштима, осим на купалишу у Иванову. Осим Иванова и на оба купалишта Поњавице, у Омољици и Банатском Брестовцу, присутна је и прекомерна количина нутријената, што указује на веће загађење ових вода.

Грађани овог лета могу да потраже освежење на градском базену у Панчеву где се вода редовно контролише и здравствено је безбедна. Не препоручује се боравак на сунцу, тако да треба повести рачуна и о дужини боравка у води. Ова препорука односи се на све узрасте, а посебно на особе са здравственим тегобама.

У сваком случају и за оне који су решили да уграбе ране јутарње или касне поподневне зраке сунца и за оне који остају код куће, важи препорука да током дана пију воду у довољним количинама.

Оставите одговор