„Ефикасно коришћење информационих и комуникационих технологија (ИКТ), има потенцијал за јачање економије, побољшање здравствених потенцијала, побољшање образовања и процеса учења и јачање демократских процеса“.

 Комисија за развој науке и технологије УН
Из извештаја генералног секретара

  1. маја, 1972, Конференција УН за трговину и развој предлаже мере за ширење информација и мобилизације јавног мњења у односу на проблеме трговине и развоја. То је постало познато као резолуција 3038 (КСКСВИИ), која је усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација 19. децембра 1972.
    Ова резолуција позива на увођење Светског дана развоја информатике да би се помогло да се људима скрене пажња на развојне проблеме. Следећи циљ манифестације је да објасни јавности зашто је неопходно да се ојачају међународна сарадња и да се пронађу начини да се реше развојни проблеми. Скупштина је такође одлучила да се дан поклопи са Даном Уједињених нација и да тиме нагласи централну улогу развоја у раду УН. Светски дан развоја информација је први пут одржан 24. октобра 1973 и одржава се на данашњи дан сваке године од тада.
    Један од специфичних циљева Светског дана развоја информатике је да информише и мотивише младе људе и ова промена у обележавању Светског дана развоја информатике може да помогне да се унапреди тај циљ.

Завод за јавно здравље Панчево је у оквиру својих активности у периоду од априла месеца до новембра 2016. године реализовао пројекат Зависност на „игноре“! под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине. У оквиру пројекта реализован је конкурс за најбољи постер и филм на тему болести зависности и отворена је Фацебоок страница на коју су постављени радови младих са територије АП Војводине и садржаји везани за промоцију здравља ( www.facebook.com/zavisnostnaignore ) . У оквиру пројекта одрзана су и здравствена предавања у свим средњим школама у Панчеву за 641 ученика других разреда.

На конкурсу је учествовало  410 ученика из 11 основних и 4 средње школе са територије АП Војводине са 293 радова (284 постера и 9 филмова). Најбољи постери, филмови и школе су награђени и награде су им додељене на манифестацији поводом обележавања 26. јуна-Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

У активностима пројекта учествовало  је  укупно 16 основних, 14 средњих школа и 1789  младих и преко 60 000 особа је обухваћено активностима на Фацебоок страници (гледало садржај, делило садржај странице, коментарисало и сл.). Преко 60 000 особа имало активности везано за страницу и било је преко 10 000 прегледа филмова у периоду од 1.априла до краја  октобра месеца 2016. године. Највише су били активни млади узраста од 18 до 24 године, а највише пратилаца на страници је младих узраста од 13 до 24  године (око 40 %).

У оквиру пројеката спроведено је и онлине истраживање о ставовима младих о болестима зависности. Резулатати истраживања биће јавно представљени 01. новембра и моћи ће да послуже свима који раде са младима на ову тему као смернице за даљи рад.

Пројекат је добар пример како нове технологије могу да се употребе у промоцији здравља и како здравствене поруке могу да се брзо шире међу младима путем нових информационих технологија.

Ostavite odgovor