„Efikasno korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), ima potencijal za jačanje ekonomije, poboljšanje zdravstvenih potencijala, poboljšanje obrazovanja i procesa učenja i jačanje demokratskih procesa“.

 Komisija za razvoj nauke i tehnologije UN
Iz izveštaja generalnog sekretara

  1. maja, 1972, Konferencija UN za trgovinu i razvoj predlaže mere za širenje informacija i mobilizacije javnog mnjenja u odnosu na probleme trgovine i razvoja. To je postalo poznato kao rezolucija 3038 (KSKSVII), koja je usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 19. decembra 1972.
    Ova rezolucija poziva na uvođenje Svetskog dana razvoja informatike da bi se pomoglo da se ljudima skrene pažnja na razvojne probleme. Sledeći cilj manifestacije je da objasni javnosti zašto je neophodno da se ojačaju međunarodna saradnja i da se pronađu načini da se reše razvojni problemi. Skupština je takođe odlučila da se dan poklopi sa Danom Ujedinjenih nacija i da time naglasi centralnu ulogu razvoja u radu UN. Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973 i održava se na današnji dan svake godine od tada.
    Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude i ova promena u obeležavanju Svetskog dana razvoja informatike može da pomogne da se unapredi taj cilj.

Zavod za javno zdravlje Pančevo je u okviru svojih aktivnosti u periodu od aprila meseca do novembra 2016. godine realizovao projekat Zavisnost na „ignore“! pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine. U okviru projekta realizovan je konkurs za najbolji poster i film na temu bolesti zavisnosti i otvorena je Facebook stranica na koju su postavljeni radovi mladih sa teritorije AP Vojvodine i sadržaji vezani za promociju zdravlja ( www.facebook.com/zavisnostnaignore ) . U okviru projekta odrzana su i zdravstvena predavanja u svim srednjim školama u Pančevu za 641 učenika drugih razreda.

Na konkursu je učestvovalo  410 učenika iz 11 osnovnih i 4 srednje škole sa teritorije AP Vojvodine sa 293 radova (284 postera i 9 filmova). Najbolji posteri, filmovi i škole su nagrađeni i nagrade su im dodeljene na manifestaciji povodom obeležavanja 26. juna-Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

U aktivnostima projekta učestvovalo  je  ukupno 16 osnovnih, 14 srednjih škola i 1789  mladih i preko 60 000 osoba je obuhvaćeno aktivnostima na Facebook stranici (gledalo sadržaj, delilo sadržaj stranice, komentarisalo i sl.). Preko 60 000 osoba imalo aktivnosti vezano za stranicu i bilo je preko 10 000 pregleda filmova u periodu od 1.aprila do kraja  oktobra meseca 2016. godine. Najviše su bili aktivni mladi uzrasta od 18 do 24 godine, a najviše pratilaca na stranici je mladih uzrasta od 13 do 24  godine (oko 40 %).

U okviru projekata sprovedeno je i online istraživanje o stavovima mladih o bolestima zavisnosti. Rezulatati istraživanja biće javno predstavljeni 01. novembra i moći će da posluže svima koji rade sa mladima na ovu temu kao smernice za dalji rad.

Projekat je dobar primer kako nove tehnologije mogu da se upotrebe u promociji zdravlja i kako zdravstvene poruke mogu da se brzo šire među mladima putem novih informacionih tehnologija.

Ostavite odgovor