Svetski dan voda slavi vodu i podiže svest o globalnoj krizi sa vodom, a osnovni fokus obeležavanja je podrška postizanju cilja održivog razvoja 6: voda i sanitacija za sve do 2030. godine.

Tema Svetskog dana voda 2021.godine je VREDNOVANJE VODE. Vrednost vode je mnogo veća od cene – voda ima ogromnu i kompleksnu vrednost za naša domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja. Ako previdimo bilo koju od ovih vrednosti, rizikujemo da loše upravljamo ovim konačnim, nezamenljivim resursom. Cilj održivog razvoja 6 je obezbeđenje vode i kanalizacije za sve. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višedimenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritični resurs u korist svih.
Voda različitim ljudima znači različite stvari. U domaćinstvima, školama i na radnim mestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost. Na kulturnim, verskim i duhovnim mestima voda može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i sobom. U prirodnim prostorima voda može značiti mir, sklad i očuvanje.
Danas je voda pod ekstremnom opasnošću od sve većeg broja stanovništva, sve većih zahteva poljoprivrede i industrije i pogoršanja uticaja klimatskih promena.

Razgovarajte sa svima u vašem okruženju o tome šta voda znači za vas, koliko je voda važna za vaš dom i porodični život, za opštu dobrobit i za lokalno okruženje!
Pridružite se razgovoru o tome šta za vas znači voda – VREDNUJMO VODU!
https://www.worldwaterday.org/. 

https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html

Stručne službe Zavoda za javno zdravlje Pančevo obavljaju uzorkovanje i ispitivanje voda za piće, podzemnih, površinskih i otpadnih voda, bliže informacije na stranici

 

Ostavite odgovor