Светски дан вода слави воду и подиже свест о глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја 6: вода и санитација за све до 2030. године.

Тема Светског дана вода 2021.године је ВРЕДНОВАЊЕ ВОДЕ. Вредност воде је много већа од цене – вода има огромну и комплексну вредност за наша домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Ако превидимо било коју од ових вредности, ризикујемо да лоше управљамо овим коначним, незаменљивим ресурсом. Циљ одрживог развоја 6 је обезбеђење воде и канализације за све. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.
Вода различитим људима значи различите ствари. У домаћинствима, школама и на радним местима вода може значити здравље, хигијену, достојанство и продуктивност. На културним, верским и духовним местима вода може значити везу са стварањем, заједницом и собом. У природним просторима вода може значити мир, склад и очување.
Данас је вода под екстремном опасношћу од све већег броја становништва, све већих захтева пољопривреде и индустрије и погоршања утицаја климатских промена.

Разговарајте са свима у вашем окружењу о томе шта вода значи за вас, колико је вода важна за ваш дом и породични живот, за општу добробит и за локално окружење!
Придружите се разговору о томе шта за вас значи вода – ВРЕДНУЈМО ВОДУ!
https://www.worldwaterday.org/. 

https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html

Стручне службе Завода за јавно здравље Панчево обављају узорковање и испитивање вода за пиће, подземних, површинских и отпадних вода, ближе информације на страници

 

Ostavite odgovor