У хармонији са природом

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) је резолуцијом A/RES/63/278 усвојеном 2009. године прогласила 22. април за Међународни дан мајке Земље.

  • Међународни дан мајке Земље пружа прилику да се подигне свест глобалне јавности о изазовима за добробит планете и живот који она подржава. Дан такође препознаје колективну одговорност, на коју се позива Декларација из Рија из 1992. године, за промовисање хармоније са природом и Земљом, за постизање праведне равнотеже између економских, друштвених и еколошких потреба садашњих и будућих генерација човечанства.
    Образовање је основа за напредак. Морамо да изградимо глобално грађанско друштво које јасно разуме концепте климатских промена и свесно је њихове претње нашој планети без преседана. Морамо да оснажимо свакога знањем и да инспиришемо акцију у одбрани заштите животне средине.
    Међународни дан мајке Земље обележава се да би подсетио сваког од нас да нам Земља и њени екосистеми пружају живот и опстанак. О Дану мајке Земље можете ce детаљније информисати на интернет страници Уједињених нација (УН) на адреси https://www.un.org/en/observances/earth-day
  • Референце: 1.   https://www.un.org/en/observances/earth-day 2.   https://www.un.org/pga/77/wp-content/uploads/sites/105/2023/03/Letter-from-the-PGA-Harmony-with-Nature-Intl-Mother-Earth-Day.pdf
  • Извор: https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/1206-22-april-medjunarodni-dan-majke-zemlje
Ostavite odgovor