Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova kampanja ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine preko 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu nedelju. Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternativne načine prevoza i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokalnoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha. Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je  „MOBILNOST BEZ ZAGAĐENJA ZA SVE“.

Zavod za javno zdravlje Pančevo se ove godine, tim povodom, pridružuje akciji udruženja građana „Srbija, moj dom“ koje organizuje prvi biciklistički festival pod nazivom Panbike festival u okviru projekta ,,Pronađi alternative putničkom automobilu“ sufinansiran od strane  Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije

Festival će biti organizovan na platou ispred Gradske uprave u Pančevu 19.09.2020. godine, u periodu od 17:00 do 19:30 časova.

Panbike festival ima za cilj promovisanje vožnje bicikla kao ekološkog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu i podsticanje posetioca (potencijalnih biciklista) na svakodnevno korišćenje bicikla u obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti.

U okviru festivala planirano je:

  • takmičenje na biciklističkom poligonu spretnosti,
  • takmičenje u najsporijoj vožnji bicikla,
  • takmičenje u vožnji bicikla sa kontra kormanom,
  • takmičenje u poznavanju pravila saobraćaja za bicikliste.

Na takmičenju mogu da učestvuju mladi od 16. do 30. godina.

Najbolji na ovom takmičenju u sve 4 igre dobiće BICIKL!

Prijava na https://www.facebook.com/events/1049535358796351/

https://www.youtube.com/watch?v=prHeIA_HaMI

https://mobilityweek.eu/theme-2020/

http://skgo.org/strane/368

 

Ostavite odgovor