Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Ова кампања има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. Кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године преко 3000 градова из 50 држава Европе и света обележило је ову недељу. За општине и градове, Европска недеља мобилности пружа одличну прилику да својим становницима представе одрживе алтернативне начине превоза и да им објасне еколошке изазове са којима се суочавају. Учествовањем у акцији, градови и општине могу да прикажу грађанима које су предности избора чистијих видова саобраћаја и да тиме унапреде стање саобраћаја у својој локалној средини.

Локалне самоуправе се снажно охрабрују да ову недељу искористе за тестирање нових мера у саобраћају уз добијање повратних реакција од јавности. То је, такође, одлична прилика да се локалне заинтересоване стране удруже и дискутују о различитим аспектима мобилности и квалитету ваздуха, да потраже иновативна решења за смањење коришћења аутомобила, да испробају нова технолошка и планска решења.

Кампања даје грађанима прилику да истраже нове могућности за коришћење градских улица и да експериментишу са практичним решењима која доприносе решавању значајних питања за градове, попут загађења ваздуха. Тема овогодишње Европске недеље мобилности је  „МОБИЛНОСТ БЕЗ ЗАГАЂЕЊА ЗА СВЕ“.

Завод за јавно здравље Панчево се ове године, тим поводом, придружује акцији удружења грађана „Србија, мој дом“ које организује први бициклистички фестивал под називом Panbike festival у оквиру пројекта ,,Пронађи алтернативе путничком аутомобилу“ суфинансиран од стране  Министарства за заштиту животне средине Републике Србије

Фестивал ће бити организован на платоу испред Градске управе у Панчеву 19.09.2020. године, у периоду од 17:00 до 19:30 часова.

Panbike festival има за циљ промовисање вожње бицикла као еколошког превозног средства које не загађује животну средину и подстицање посетиоца (потенцијалних бициклиста) на свакодневно коришћење бицикла у обављању својих свакодневних активности.

У оквиру фестивала планирано је:

  • такмичење на бициклистичком полигону спретности,
  • такмичење у најспоријој вожњи бицикла,
  • такмичење у вожњи бицикла са контра корманом,
  • такмичење у познавању правила саобраћаја за бициклисте.

На такмичењу могу да учествују млади од 16. до 30. година.

Најбољи на овом такмичењу у све 4 игре добиће БИЦИКЛ!

Пријава на https://www.facebook.com/events/1049535358796351/

https://www.youtube.com/watch?v=prHeIA_HaMI

https://mobilityweek.eu/theme-2020/

http://skgo.org/strane/368

 

Ostavite odgovor