Грб Србије Грб Војводине Традиционални грб Војводине

Саветовалиште за исхрану отворено је при Центру за хигијену и хуману екологију (привремено пресељени на адресу 6.октобра 9).

Саветовалиште води др мед Снежана Ђурић, спец.хигијене.

 • Намењено је здравим и болесним људима
 • Ради четвртком од 8 – 12 часова
 • При првој посети саветовалишту потребно је понети следећу документацију: здравствену књижицу и упут изабраног лекара, документацију о досадашњим обољењима и лечењу, лабораторијске анализе (крвна слика, седиментација, гликемија, уреа, креатинин, фибриноген, АСТ, АЛТ, гама-ГТ, холестерол-ХДЛ и ЛДЛ, триглицериди, урин и друге лабораторијске анализе значајне за здравствено стање); За децу до 18 година недељни дневник исхране;

Услуге саветовалишта

Приликом првог прегледа:

 • Узимање анамнезе – породичне, личне и анамнезе исхране
 • Антропометријска мерења (телесна маса, висина, одређивање процента масне масе тела, обим струка и кука, обим надлактице)
 • Израчунавање ИТМ, БМИ, ЕП
 • Одређивање медицинске нутритивне терапије и упознавање са принципима правилне исхране врши се после испитивања стања ухрањености, клиничког и лабораторијског прегледа
 • Израда дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану – први пут

Приликом контролног прегледа:

 • Поновљена антропометријска мерења у цију утврђивања ефикасности прописаног режима исхране
 • Корекција дијете за пацијента Саветовалишта за исхрану– контролни долазак
 • Израда једнодневне и вишедневне дијете исхране за разне категорије здравих и болесних људи (са нутритивним факторима ризика – гојазност, потхрањеност, дијабетес, анемије, хипертензија, дислипидемије и други поремећаји здравља који се могу спречити или кориговати одговарајућим дијететским режимима)

НЕ ПОСТОЈИ ТАЈНА ПОСТИЗАНјА И ОДРЖАВАЊА ПОЖЕЉНЕ ТЕЛЕСНЕ МАСЕ , ПОТРЕБНО ЈЕ ХРАНИТИ СЕ У СКЛАДУ СА ПРИНЦИПИМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН.

КАКО ПРОЦЕНИТИ СТАЊЕ УХРАЊЕНОСТИ

Неправилна исхрана, која се најчешће карактерише повећањем или смањењем уноса појединих састојака хране, за последицу има поремећај телесног састава, као и стања ухрањености. Нутритивни статус подразумева задовољавајуће стање ухрањености организма и потребно је знати како га проценити.

БМИ калкулатор

Унесите своје податке:

кг

цм

Ваш БМИ:

БМИ табела

Степен гојазности

БМИ

Ризик од коморбидитета гојазности

Потхрањеност

испод 18.50

Низак (али повишен ризик од других клиничких компликација)

Физиолошка ухрањеност

18.50 - 24.99

Просечан

Прекомерна телесна маса

25 - 29.99

Умерено повишен

Гојазност 1. степена

30 - 34.99

Средње повишен

Гојазност 2. степена

35 - 39.99

Изразито повишен

Гојазност 3. степена

Преко 40

Веома изразито повишен

Извор:
WHO: Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of WHO consultation. WHO Technical Report Series 894. WHO, Geneva, 2000.

КАКО ПРОЦЕНИТИ СТАЊЕ УХРАЊЕНОСТИ опширније…

МАСНА МАСА ТЕЛА

Састав организма је један од важних показатеља здравственог стања сваког појединца а последично и његовог нутритивног статуса.  У гојазних се телесни састав мења, тако да се удео масти може повећати и на 75% у односу на немасне материје организма, које тада чине свега 25%.

МАСНА МАСА ТЕЛА опширније …

ОБИМ СТРУКА

Дистрибуцију (распоређеност) телесне масти у организму можемо врло једноставно одредити и тиме проценити на основу научних истраживања  повезаност између централне гојазности (стомак масти, интра – абдоминалне масти) и кардиоваскуларних болести.

За мерење обима струка може се користити обичан сантиметар (кројачки) при чему треба обратити пажњу на то да се он дужом употребом растеже и може показивати нетачне мере.

ОБИМ СТРУКА опширније…

ДИЈЕТОТЕРАПИЈА опширније…