Стандарди о безбедности хране спашавају животе

Светски дан безбедности хране, 7. јуна 2023. године, скреће пажњу на стандарде у производњи хране. Болести које се преносе храном погађају једну од 10 особа широм света сваке године, а стандарди који се односе на здравствену безбедност хране нам помажу да осигурамо да је оно што једемо безбедно.

Сваке године више од 600 милиона људи оболи, а 420 000 умре од конзумирања контаминиране хране. У 21. веку нико не би требало да умре од конзумирања здравствено небезбедних намирница и оброка јер се то може спречити.

Болести узроковане храном ометају социоекономски развој, оптерећују здравствени систем и наносе штете националним економијама, трговини и туризму. Вредност трговине храном је 1,6 милијарди долара, што је отприлике 10% укупне годишње трговине на глобалном нивоу. Због здравствено небезбедне хране губитак је 95 милијарди долара.

Безбедност хране је пресудна, не само за боље здравље и сигурност хране, већ и за квалитет живота, економски развој, трговину и међународну репутацију земље.

Климатске промене доприносе распрострањености опасности изазваних здравствено небезбедном храном.

Микроорганизми отпорни на антимикробна средства могу се пренети директним контактом између животиња и људи или кроз прехрамбени ланац и животну средину. Процена је да 700 хиљада људи широм света умре због инфекција узрокованих микроорганизмима отпорним на антибиотике.

Добра хигијенска пракса у свим сегментима прехраменог и пољопривредног сектора помаже смањену настанка и ширења болести узрокованих здравствено небезбедном храном.

Едукација о здравственој безбедности хране помаже да потрошачи буду информисани, да чине здраве изборе и подстичу и захтевају сигурније снабдевање храном.

1945. Основана је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

1948. Основана је Светска здравствена организација (WHО).

1950. Почињу заједнички састанци стручњака ФАО/WHО о исхрани, адитивима у храни и сродним областима.

1953. Светска здравствена скупштина упозорава на опасност по јавно здравље од хемикалија у храни.

1956. Заједнички састанак стручњака FAO/WHO почиње процену безбедности хемијских адитива и њихове безбедности у храни.

1961. ФАО Конференција 1961. године одлучује да оснује комисију Codex Alimentarius.

1963. Светска здравствена скупштина одобрава успостављање Заједничког програма за стандарде хране FAO/WHO и Komisije Codex Alimentarius-a.

1963. Комисија Codex Alimentarius одржава први састанак. 1985. године Генерална скупштина УН наводи да тамо где је могуће владе треба да усвоје стандарде Codex Alimentarius-a.

1991 FAO/WHO конференција о Стандардима везаним за храну су препознали значај процене ризика на научним основама.

1995 Светска трговинска организација (WTO) препознаје стандарде Codеxа као мерила у решавању трговинских спорова.

2023. Комисија Codex Alimentarius планира да одржи своју 46. седницу којом ће обележити 60 година од постављања стандарда.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је Светски дан безбедности хране 2018. године како би подигла свест о важности здравствене безбедности хране. Светска здравствена организација (СЗО) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) заједнички организују обележавање Светског дана безбедности хране, у сарадњи са државама чланицама и другим заинтересованим странама.

Овогодишња тема, „Стандарди хране спашавају животе“, наглашава улогу успостављених стандарда безбедности хране, који обезбеђују безбедност и квалитет хране.

Када једете, како знате да је ваша храна безбедна? У процес производње хране је укључен велики број људи како би се обезбедила здравствена исправност намирница и оброка. СЗО, заједно са FAO, предводи глобалне експертске групе и пружа научне савете за развој међународних стандарда безбедности хране како би се заштитило здравље потрошача у свету.

Свако треба да преузме активну улогу у превенцији болести које се преносе храном, а Светски дан безбедности хране пружа прилику да се информишете и укључите.

Извор:

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-3709

Ostavite odgovor