Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна широм света. Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, има за циљ мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Слоган кампање за 2023. годину „Људи пре свега: стоп стигми и дискриминацији, јачање превенције“. Светски проблем дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно наштетити њиховом физичком и менталном здрављу и спречити их да добију помоћ која им је потребна. Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) препознала је важност заузимања приступа усмереног на људе у политици који се баве проблемом дроге, са фокусом на људска права, саосећања и праксе засноване на доказима.

Према извештају Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном 2021. године, број корисника канабиса у свету порастао за 18% у претходној деценији, а у 2019. години приближно 200 милиона људи је користило ову дрогу, што представља 4% укупне светске популације. Процењен број корисника кокаина у свету је у 2019. години био 20 милиона, 62 милиона људи користило опиоиде у немедицинске сврхе, док је амфетамине у истој години користило 27 милиона људи. У извештају се наводи и да је у претходној деценији значајно смањен проценат адолесцената који мисле да је канабис супстанца која је штетна по здравље.

Према резултатима Европског школско истраживање о употреби психоактивних супстанци међу ученицима, у Србији је 2019. било коју дрогу током живота пробало 8,6% ученика старости 16 година. Канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији. Ову дрогу је током живота пробало 7,3% ученика првих разреда средњих школа, 5,6% ученика у претходних 12 месеци и 3,2% у претходних 30 дана, са већом учесталошћу међу дечацима у поређењу са девојчицама

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мрежа института/завода за јавно здравље обележава 26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, различитим активностима које укључују организацију скупова за стручну и општу јавност, организовање трибина и предавања, припрему и/или дистрибуција информативног материјала и друго, а све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.


Детајније о кампањи

26. јун 2023. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама – „Људи пре свега: стоп стигми и дискриминацији, јачање превенције“

Резолуцијом 42/112, Генерална скупштина Уједињених нација је 1987. године прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Обележавање овог дана је израз одлучности да се ојача деловање и сарадња у активностима усмереним на сузбијање злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога по друштво и за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. Подршку у обележавању ове кампање пружају бројни појединци, организације и институције широм света.

Шта ради UNODC?


UNODC сваке године издаје Светски извештај о дрогама, пун кључних статистичких података и чињеничних података добијених из званичних извора, научно заснованог приступа и истраживања.
UNODC наставља да пружа чињенице и практична решења за решавање актуелног светског проблема дрога и остаје посвеćен постизању здравља за све.
Сектори здравства и правосуђа су под притиском, а приступ услугама и подршци је отежан када то најмање можемо да приуштимо.

Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Извор:

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-3730

Ostavite odgovor