5.мај је Светски дан хигијене руку у здравственим установама према календару Светске здравствене организације. Крајни циљ ове активности 2017. године је унапређење хигијене руку и борба против антибиотске резистенције.

Генерацијама је прање руку водом и сапуном било мерило личне хигијене. Употреба антисептика у хигијени руку се појавила почетком 19. века. Француски фармацеути су 1822. године показали да раствор хлорног креча или натријум карбоната може  у потпуности да отклони непријатан мирис  лешева и да се такви раствори могу користити као дезинфицијенси и антисептици.

Кроз своје студије  још 1846. године Игњац Семелвајс (Ignaz Semmelweis) и независно од њега, Оливер Вендел Холмс 1843. године, закључили су да су проузроковачи сепсе пренети рукама  болничког персонала. Може се рећи да су обе студије, Семелвајсова и Холмсова, допринеле да прање руку постане једна од најважнијих мера за превенцију трансмисије патогена у здравственим установама.

Савремена достигнућа су допринела унапређењу и развоју нових препорука за прање руку у здравственим установама.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. год. постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО, те јој из тога проистичу и обавезе.

СЗО је 2009. год. први пут означила 5. мај Светским даном хигије руку у

здравственим установама и покренула иницијативу под називом  Сачувајте     животе –оперите своје руке. Циљ је да се у глобалну мрежу учлани што више болница које ће подстицати здравствено особље да што чешће обавља ову најважнију меру превенције болничких инфекција. До сада се у ову међународну мрежу укључило 19217 здравствених установа из целог света, а 57 из Србије, највише у региону, што са поносом истичемо.

Оставите одговор