Завод за јавно здравље Панчево је и ове године контролисао садржај соли у оброцима организоване друштвене исхране деце предшколског узраста и адолесцената у оквиру заједничких програмских активности са Институтом за јавно здравље Војводине.

Резултати показују да на територији Јужнобанатског округа со у исхрани и даље представља велики проблем. Деца у предшколском узрасту имају мање потребе него одрасли, због чега је важно да се овој теми посвети посебна пажња. Повећани унос соли утиче на појаву повишеног крвног притиска, што у каснијем добу доводи до повећаног ризика од обољења срца и крвних судова.

Урбани начин живота је донео промене у начину припреме хране и избора намирница, због чега се чешће конзумирају намирнице које нуде објекти „брзе хране“, а који су богати не само сољу, већ и мастима, шећером, адитивима. Све је мањи унос воћа и поврћа и интегралних житарица.

Један од начина контроле уноса кухињске соли је правилно планирање оброка у објектима друштвене исхране деце предшколског и школског узраста, као и домовима за децу и ученике.

Вазно је и подизање нивоа свести о значају ограничења соли у храни и увођење пар сасвим једноставних навика:

  • не додавати со приликом припреме хране, него је заменити биљним зачинима у малим количинама;
  • не држати сланик на столу током оброка;
  • избацити из исхране слане грицкалице и ограничити количину сухомеснатих производа;
  • приликом куповине производа читати декларацију и изабрати производе са малим садржајем натријума.

Дечјем организму су потребне мале количине соли из разлога што се на овај начин може унети јод, елемент који нам је неопходан за здравље. Со је присутна у свој храни, тако да није неопходно да се накнадно додаје током припреме. Посебно  обратити пажњу ако се оброк припрема са прерађеном храном која у себи већ садржи прекомерне количине соли.  

Правилне навике се стичу у најранијем узрасту, а не треба заборавити да и сасвим мала деца могу имати повишен крвни притисак.

Мале промене у исхрани могу значити много за здравље целе популације.

Оставите одговор