Јун као последњи пролећни месец скуп је датума посвећених очувању природе, биљног и животињског света и биодиверзитета.

Време пандемије Covid-19 када је свет „стао“,  а биљни,  животињски свет и квалитет ваздуха осетили бољитак, показало нам је колико морамо чинити и учинити, и колико се морамо мењати, да сачувамо природу и живи свет у њој

5.јуна обележен је Светски дан животне средине- у усвету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према окружењу. Током предходних година Завод за јавно здравље Панчево организовао је низ едукативних радионица и еколошки ангажовану изложбу фотографија која је ове године због пандемије изостала.

8.јуни Светски дан океана–  подсећамо се на виталну улогу мора и океана за нас саме па и целу Европу и свет.Иако није званично проглашен од стране Уједињених нација, светски Дан океана се слави сваког 8. јуна и то од 1992. године, пошто је тај датум утврђен на самиту у Рио де Жанеиру. Овај дан је прилика да се слави светски океан и наша лична повезаност са морем. Светски океан је неопходно чувати из много разлога, јер он производи највећи део кисеоника који удишемо, помаже људима да се прехране, регулише нашу климу, чисти воду коју пијемо, представља извор могућих лекова;

17.јуни Дан борбе против исушивања и поплава -прилика да се подсетимо шта смо научили из предходних ванредних ситуација и поплава у нашој земљи и преиспитамо своје понашање према животној средини.

29.јуни Дан Дунава– интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свест за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса. У земљама широм Европе иницијатор обележавања Дана Дунава је Међународна комисија за заштиту реке Дунав, чија је мисија да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода.

Оставите одговор