Трихинелоза је типична зооноза, болест која се преноси са животиње на човека. Болест је раширена свугде у свету где се у исхрани људи користи свињско или месо дивљих животиња (дивљих свиња). Јавља се у спорадичним случајевима или мањим епидемијама најчешће у јесен или зиму када је сезона клања домаћих свиња. Проузроковач обољења је ларва Trichinella spiralis, цревна нематода.

Свиње се најчешће инфицирају ако за исхрану добијају термички необрађене изнутрице, а ређе и прождирањем заражених пацова.

Обољење настаје приликом конзумирања термички недовољно обрађеног меса и прерађевина од меса (сировог, димљеног и сушеног), у коме се налазе живе ларве Trichinelle spiralis.

Инкубација може бити од 1 – 45 дана, а најчешће се симптоми јављају након 8 – 15 дана.

Клинички ток болести је врло различит: гастроинтестинални симптоми, пролив, повишена температура, а специфични су болови у мишићима, оток очних капака и лица и коњуктивитис.

Као последица инфекције могу да се јаве  кардиолошке и неуролошке компликације.

Болест се не преноси са оболелог на здравог човека.

Превенција:

  • Обавезна ветеринарска контрола сваке заклане свиње и поред тога што су из истог обора као и меса дивљачи и то методом дигестије, а не трихинелоскопском методом.
  • Термички обавезно обрађивати свињско месо и прерађевине од свињског меса као и меса дивљих животиња на температури вишој од 71°С и довољно дуго.
  • Свињско месо треба да се меље у посебним машинама, или уколико се користе исте машине пре млевења других врста меса морају темељно бити опране и очишћене.
  • Свиње за исхрану не смеју добијати термички необрађене изнутрице већ само прокуване.
  • Око обора и узгајалишта свиња, треба уништавати пацове и друге глодаре.
  • Kуповати месо и производе од меса у овлашћеним продавницама које су под сталним санитарним и ветеринарским надзором

 Уназад 10 година у Јужнобанатском округу епидемијске године су биле: 2009. година ( 28 оболелих из епидемије у Панчеву), 2015. година  ( 30 оболелих и то из 2 епидемије у Панчеву- Банатско Ново Село са по 9 оболелих, 1 епидемије у Ковачици-Уздин са 9 оболелих и 1епидемије у Вршцу са 3 оболеле особе.)  и 2016. година са једном епидемијом у Вршцу  у којој је оболело  8 особа.

Оставите одговор