( важи до доношења званичних препорука)

Могућност преживљавања вируса COVID19 у спољњој средини варира и зависи од степена загађености секретима ( капљицама респираторног секрета), спољње температуре и влажности ваздуха. У принципу вирус не опстаје дуго у спољњој средини услед сушења капљица али због могућности да се задржи сатима и данима, потенцијално контаминиране површине треба очистити и дезинфиковати пре поновне употребе.

ЗАТВОРЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ
Школе, канцеларије или друге просторије ( осим у здравственим установама):
Чишћење здравствено исправном топлом водом и детерџентима за домаћинство и употреба уобичајених дезинфекцијских средстава су довољни за чишћење.

Препоручује се чишћење, влажно прање, чишћење и дезинфекција просторија без присуства људи.
Просторије и површине које се очисте и дезинфикују се могу поново користити након пола сата од дезинфекције. Ако су површине видно прљаве, треба их претходно очистити и опрати раствором здравствено исправне воде у којој је концентрација резидуалног хлора као у води за пиће (до 0,5 mg/l) са детерџентом или раствором сапуна пре дезинфекције.
Површине које се чисте и дезинфикују су посебно оне које се често додирују: површине столова, опрема која се користи при раду, тастатуре, миш, оловке, телефони, каблови, маказе и други писаћи пробор, кваке и браве на вратима и прозорима, површине столова у трпезаријама, алати, прибор, прекидачи за светло, тастери).

За дезинфекцију површина ефикасна су средства на бази хлора која се користе у домаћинству и у којима је концентрација активног хлора 0,5%, као и алкохолни раствори са најмање 70% алкохола и други детерџенти и дезинфекциона средства која ефикасно
делују на корона вирусе. Избор дезинфицијенса зависи од типа површине која се дезинфикује и њене намене.

Средства за прање намењена одржавању хигијене у домаћинству се могу користити ако су погодни за дату површину. Избељивачи у домаћинству укључујући варикину су ефикасни против корона вируса уколико се правилно употребљавају. За дезинфекцију се могу
користити и друга средства која су одобрена и ефикасна против COVID19.
Никада не мешати средства за дезинфекцију различитог хемијског састава.

Дезинфекциона средства која препоручује Европски центар за превенцију и контролу болести заснивају се на следећим активним супстанцама:

 • Natrijum hipohlorit 0,05-0,5%
 • Etanol 70%
 • Glutaraldehid 2%
 • Izopropranol 50%
 • Povidon Јod 10% (1% joda)
 • Benzalkonijum hlorid 0,05%
 • Natrijum hlorid 0,23%
 • Formaldehid 0,7%

 

 • Површине у тоалетима, купатилима, WC кабинама, очистити, опрати и дезинфиковати најмање једном дневно.
 • За дезинфекцију контаминираних површина и материјала, не треба користити боцу с распршивачима, јер прскање може додатно проширити вирус и узроковати удисање штетних честица и хемикалија.
 • Крпе које се користе за брисање различитих површина не смеју се мешати.
 • Просторије које се чисте неопходно је проветрити природним путем ако то временски услови дозвољавају или вештачки (клима уређаји). Уколико постоје услови, просторије треба осунчати (подићи ролетне, завесе и друге заштите на прозорима и отворити прозоре да сунчева светлост уђе у просторије).
 • Канте са отпацима се морају редовно празнити, минимално једном дневно.
 • Ако се спроводи дезинфекција у затвореном простору, у коме су претходно боравиле особе које су заражене корона вирусима, неопходно је проветрити просторије отварањем врата и прозора. Вентилација простора треба да је дуга, оптимално један дан пре чишћења и дезинфекције и поновне употребе простора. Просторије се морају опрати раствором здравственно исправне дезинфиковане воде и детерџента или сапуна, након чега следи дезинфекција хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола са минимално 70% алкохола или другим дезинфекционим средством. Прању и дезинфекцији подлежу све површине и сав прибор који постоји у просторији. Обавезно се придржавати упутстава произвођача за све производе за чишћење и
  дезинфекцију (нпр. концентрација, начин наношења и време контакта итд.).

Постељина, одећа и веш

Сав текстил (постељина, пешкири, завесе, прекривачи итд.) треба опрати механички (90 °C) и уз додатак детерџента за веш.

Ако се температура воде oд 90 °C не може користити због карактеристика материјала, приликом прања текстила треба додати посебне хемикалије (нпр. избељивач или прање веша који садрже натријум-хипоклорит или производе за деконтаминацију текстила).

Не трести прљав веш и избегавати да контаминирани материјали дођу у додир са кожом и одећом.

Очистити и дезинфиковати колица и корпе за транспорт веша према упутству.

Мере личне заштите особа које чисте и дезинфикују простор
Пре чишћења и дезинфекције обавезно ставите личну заштитну опрему. Обавезно је ношење радних мантила дугих рукава и непропусних прегача преко њих пoсебно приликом припреме раствора дезинфекционог средства а и касније током примене.

Ако се чисте површине, предмети и веш које је користила болесна особа онда се препоручује ношење маски за једнократну употребу и заштитних наочара.

Чишћење и дезинфекција просторија и предмета, обавити с једног на други крај, тако да очишћена страна не буде контаминирана . Сав отпад који настаје током чишћења треба одложити у пластичну кесу и бесконтактну затворену канту за смеће;
Рукавице и заштитну одећу (нпр. пластичне прегаче) треба користити за чишћење површина или руковање одећом или постељином запрљаном течностима. Након употребе, рукавице за вишекратну употребу треба очистити сапуном и водом и
деконтаминирати 0,5% раствором натријум-хипохлорита; Ако је маска навлажена или запрљана, мора се одмах заменити новом чистом и сувом маском;
Након чишћења, пажљиво скинути заштитну опрему и ставити у двоструку пластичну кесу и оставити 72 сата пре прања, а затим опрати руке сапуном и топлом водом; Прање руку се спроводи текућом водом и сапуном у трајању од минимум 20 секунди.

Након чишћења, уклонити маску одговарајућом техником – не дирати предњи део, већ откопчати маску и ставити је у пластичну кесицу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом; Радну одећу и коришћене крпе треба механички опрати (90 ° Ц) уз додатак детерџента за веш; Опрати руке сапуном и топлом водом, пресвући се и отуширати се ако за то постоје услови.

ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ

Чишћење јавних површина са великим прометом људи (нпр. тржни центри, аеродроми, јавни превоз) требало би да буде у редовном режиму. Једино се препоручује чешће чишћење, прање и дезинфекција често додириваних површина (нпр. телефона, дугмади у лифту, ВЦ, квака на вратима, гелендера, прекидача и др). То се односи и на све предмете који су видно запрљани телесним течностима као и све потенцијално контаминиране површине са којима је оболела особа могла доћи у контакт .

Такође се препоручује уклањање предмета који се не могу лако очистити (нпр. новине, часописи, пуњене играчке). Боља вентилација (нпр. отварање прозора када временске прилике допуштају) може помоћи у смањењу вероватноће преношења вируса.

Јавне површине где је оболела особа само прошла и провела минимално време, попут ходника, паркинга, потребно је рутински опрати.

Оставите одговор