Дан борбе против рака коже – Еуромеланом 2018.

У Србији се Еуромеланом дан обележава 21. маја 2018. године а пажња је усмерена је на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од природног и вештачког, ултравиолетног зрачења (УВ) зрачења, пре свега у соларијумима.
Мада многи сматрају да је тамна пребојеност тена симбол атрактивности и доброг здравља, та пребојеност коже заправо представља знак њеног оштећења. Као последица дуготрајног излагања сунцу, због кумулативног ефекта или услед неумереног краткотрајног, интензивног сунчања (нпр. током летовања) које може довести до појаве опекотина од сунца, посебно у детињству, долази до испољавања негативних, нежељених ефеката сунчевог зрачења, који представљају главни фактор ризика за настајање меланома, али и немеланомских карцинома коже.
Учесталост тумора коже, а међу њима и меланома, расте последњих 30 година свуда у свету. Процењује се да у свету годишње око 232.000 људи оболи од меланома и 55.000 људи умре од овог малигног тумора. Инциденција меланома у свету је у сталном порасту.
У Србији се сваке године открије око 650 оболелих од меланома, док приближно 300 особа умре од овог најсмртоноснијег рака коже. Међу младима узраста од 15 до 29 година у просеку годишње четири мушкарца и шест жена оболи, док три мушкарца и једна жена наведеног узраста изгуби битку са овом опаком болешћу. На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравља Панчево, у  Јужнобанатском округу годишње од меланома оболи 25, а умре око 10 особа. У последњих пет година у нашем округу су нешто чешће оболевале жене него мушкарци, док су се смртни исходи чешће бележили код мушкараца него код жена.
Меланом је малигни тумор који настаје од пигментних ћелија коже, меланоцита. Може да се јави у сваком узрасту. Најчешће се јавља у узрасту од 40 до 60 година и врло ретко у детињству. Меланом може да се појави било где на кожи. Код жена се најчешће јавља на ногама, а код мушкараца на трупу, најчешће на леђима. Код пацијената који су хронично изложени дуготрајном деловању сунца током живота (као земљорадници напр) меланом се најчешће јавља на глави, ушима, лицу и врату. Меланоми који се јављају на трупу имају лошију прогнозу од меланома који се јављају на екстремитетима, глави и врату. Меланом је најагресивнији од свих тумора коже јер врло брзо метастазира и захвата друге органе. Међутим, његово рано откривање и правовремено хируршко лечење у раном стадијуму доводи до потпуног излечења код 90–95% пацијената.

Упознајте ваш тип коже, избегавајте прекомеран боравак на сунцу, посебно у најтоплијем делу дана (од 10 до 16 сати), носите заштитну одећу и наочари за сунце са УВА и УВБ филтером, користите креме са заштитним фактором 30 и вишим, и редовно идите на прегледе коже код вашег лекара. 

Водите рачуна о свом здрављу, јер ваша кожа све памти!

Оставите одговор