Миистарство здравља Републике Србије на иницијативу Републичке струче комисије за ментално здравље донело је одлуку да месец ЈУН прогласи Националним месецом менталног здравља у Републици Србији.

Ментално здравље је један од приоритета јавног здравља с обзиром на оптерећење које ментални поремећаји узрокују у здравственом, социјалном и економском смислу. Промоција менталног здравља и превенција менталних поремећаја и болести је саставни део Агенде одрживог развоја усвојене од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 2015.године, а један од циљева је да се до 2030. године за трећину смањи превремени морталитет од хроничних незаразних болести кроз превенцију и терапију , као и промоцију менталног здравља и благостања. Управо из наведених разлога  обележавамо и 10.октобар као Светски дан менталног здравља.

Узимајући у обзир бројне изазове које смо имали у очувању менталног здравља становништва Републике Србије током пандемије COVID-19, настављамо заједно ангажовање и деловање у различитим јавно-здравственим активностима које су усмерене на промоцију , очување и унапређење менталног здравља у постковид периоду. Подсећамо да је у Републици Србији је у циљу очувања менталног здравља у време пандемије COVID-19 отворена Национална телефонска линија за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна.

Телефон за психосоцијалну помоћ грађанима 0800 309 309  је бесплатан и доступан нон-стоп од 00 до 24 часа са свих мобилних и фиксних мрежа.

Оставите одговор