SVEČANA DODELA NAGRADA NAGRADNOG KONKURSA ZAVISNOST NA „IGNORE“!

Nagradni konkurs „Zavisnost na „ignore“!“ realizovan je u okviru istoimenog projekta u periodu od 01. aprila do 01. juna 2016. Projekat još uvek traje u vidu predavanja za učenike srednjih škola na teritoriji Grada Pančeva na temu bolesti zavisnosti, a aktivan je i Upitnik za mlade na istoimenoj facebook starnici.

Na nagradni konkurs stiglo je 293 rada od 410 učenika  iz 11 osnovnih i 4 srednje škole sa teritorije AP Vojvodine. U okviru konkursa nagrađeno je 27 učenika, dve škole i 15 nastavnika-mentora.

Svečana dodela nagrada za nagradni konkurs Zavisnost na „ignore“ ! održana je 24. juna u Pančevu, u galeriji Milorada Bate Mihailovića.

altaltalt

 

Opširnije...SVEČANA DODELA NAGRADA NAGRADNOG KONKURSA ZAVISNOST NA „IGNORE“!

26. jun 2016. godine– Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

Zavod za javno zdravlje Pančevo ove godine Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama obeležava 24.juna svečanom dodelom nagrada u okviru konkursa “Zavisnost na ignore!” koji realizuje Zavoda za javno zdravlje Pančevo pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine. U nagradnom konkursu na temu prevencije bolesti zavisnosti učestvovalo je oko 500 učenika i nastavnika-mentora iz 15 osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine.

Nagrade za najbolji kratki film i edukativni poster, najaktivnije škole i pojedince, biće dodeljene 24.juna u 16.30h u galeriji Milorada Bate Mihailovića. Očekuje se dolazak nagrađenih učenika i nastavnika iz više osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine.

alt

Read more: 26. jun 2016. godine– Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

XXVI Nedelja zdravlja usta i zuba 2016.

„Osmehni se zdravo”

alt

U cilju  intenziviranja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje i očuvanje oralnog zdravlja,  u Srbiji se duže od dve decenije, svake godine u trećoj nedelji maja tradicionalno obeležava  Nedelja zdravlja usta i zuba.   

Tokom kampanje organizuju se brojne javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija, a posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici i roditelji.

 

Opširnije...XXVI Nedelja zdravlja usta i zuba 2016.

Svetski dan bez duvanskog dima 2016: Pripremimo se za bezlična (standardizovana) pakovanja duvanskih proizvoda

altSvake godine 31. maja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističu zdravstvene rizike povezane sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana.

Ove godine 31. maja na Svetski dan bez duvanskog dima Svetska zdravstvena organizacija i Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO pozivaju države da se pripremaju za uvođenje bezličnih (standardizovanih) pakovanja duvanskih proizvoda.

Bezlična pakovanja predstavljaju značajnu meru koja smanjuje potražnju za duvanskim proizvodima tako što se:

·         smanjuje privlačnost duvanskih proizvoda,

·         smanjuje mogućnost da pakovanja duvanskih proizvoda postanu sredstva za  reklamiranje duvanskih proizvoda,

·         ograničava lažno obeležavanje duvanskih proizvoda i

·         povećava efikasnost zdravstvenih upozorenja.

Bezlična pakovanja duvanskih proizvoda takođe ograničavaju ili zabranjuju koršćenje logoa, boja, brenda ili reklamnih poruka na pakovanjima duvanskih proizvoda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koja se mogu prikazati samo u standardnim bojama i određenom vrstom slova.

Vodič za primenu članova 11 i 13 Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO preporučuje da države - ugovorne strane Okvirne konvencije usvoje bezlična pakovanja.

Bezlična pakovanja se nadovezuju na druge mere kontrole duvana kojima se obezbeđuje sveobuhvatni multisektorski pristup. Političari, civilno društvo i javnost treba da preduzmu sve aktivnosti da bi njihove vlade usvojile bezlična pakovanja.

 

 

Opširnije...Svetski dan bez duvanskog dima 2016: Pripremimo se za bezlična ...

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO

altPovećajmo obuhvat imunizacijom“, 24-30.4. 2016. godine

Imajući u vidu značaj imunizacijeiinicijativeSZO koja datira od oktobra 2005. godine, sa ciljem povećanja obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijomove godine obeležava se jedanaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO od  24. do 30. Aprila2016. godine, pod sloganom “ Povećajmo obuhvat imunizacijom“ i učešće su uzele sve zemlje regiona, kao i globalno, sa fokusom na povećanje obuhvata usmeravanjem pažnje i povećanjem svesti o značaju imunizacije u vulnerabilnim grupama.

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalne kancelarije SZO za Evropu u saradnji sa zemljama članicama i partnerima u cilju povećanja obuhvata i izgradnji pozitivnih stavova u vezi neophodnosti imunizacije. Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da Vi i članovi Vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani.

 

Read more: Nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO

Obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti

altMeđunarodni dan fizičke aktivnosti, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”, u utorak, 10. maja, biće obeležen i u Pančevu posebnim programima i brojnim aktivnostima.

Grad Pančevo i Zavod za javno zdravlje Pančevo, u saradnji sa pančevačkim fitnes klubovima, organizovaće celodnevni fitnes program koji ima za cilj promovisanje zdravih načina života, brigu o zdravlju i popularizaciju fizičke aktivnosti.

Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je ovaj datum 2002. godine, i od tada se on obeležava u svetu.

 

Program aktivnosti - 10. maj

13:00h - Predavanje “Hidratacija u sportu”, prim. mr.sc.med. dr Radmila Jovanović
Gradska uprava – mala sala , u organizaciji Zavoda za javno zdravlje

17:00h - Prezentacija programa vežbanja fitness klubova “Kretanjem do zdravlja” i otvoreni treninzi
Plato ispred Narodnog muzeja Pančevo

17 do 17.10 Školica “Be fit”, instruktor Nataša Šarić
17.10 do 17.20 Rekreativna školica ritmičke gimnastike “Pozitiva”, instruktor Ruslana Lucenko Petrin
17.20 do 17.30 Školica “SMS fitnes”, instruktor Vesna Tančić
17.30 do 17.40 Fitnes klub “Forma” i četvrti razredi OŠ “Branko Radičević”, instruktor Lidija Živanović (zumba)

U nastavku programa fitness klubovi organizovaće takmičarski poligon uz učešće dece i roditelja. 
Učestvovaće: „Start up” sa Milenkom Šukerom, Fitnes klub ''Forma'' sa Lidijom Živanović , ''Fitsport'' sa Vladimirom Ilićem i ''SMS fitnes'' sa Ivanom Tanasić.

Od 18 časova predviđene su posebne vežbe

Pilates (“Pozitiva” sa instruktorkom Ruslanom Lucenko Petrin, “SMS fitnes” sa Daliborkom Vujadin Bošković)
Vežbe za sve (“Fiesta” sa Natašom Andrevski)
Aerobik (“Fiesta Room” sa instruktorkom Aleksandrom Juričan Milutinov)
Workout (“Be Fit” sa instruktorkom Zoricom Ranković)
Tae Boo (“Fitlife” sa instruktorkom sa Marijanom Jelenković)
Kapuera (“Senzala” sa Dušanom Sudžakovićem)
Zumba (vode instruktori Srđan Mileusnić, Lidija Živanović, Eleonora Škrpan)

Svi program su potpuno besplatni.

20.april – Međunarodni dan zaštite od buke

alt

 Svakog 20.aprila obeležava se Međunarodni dan zaštite od buke sa ciljem da se smanje nivoi buke kojem je izloženo stanovništvo.

 Zavod za javno zdravlje Pančevokao preventivna zdravstvena ustanova koja prepoznaje značaj buke za zdravlje stanovništva,  opremljena je, akreditovana i ovlašćena za merenje buke u životnoj sredini i ovim poslom bavi se već dugi niz godina.

 detaljno...

 

OBLEŽAVANjE SVETSKOG DANA HIGIJENE RUKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

alt5.maj 2016.g. U zdravstvnim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine oboležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. god. postala član navedenog programa  SZO.

Ove, 2016. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustnaovama (domovima zdravlja), a  pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.

U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 18365 zdravstvenih ustanova širom sveta, iz  Srbije 52.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibitotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Ukoliko vaša ustanova još nije član Programa SZO za higijenu ruku „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, možete se registrovati na sledeći sajt SZO:

http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Time ćete postati član velike porodice zdravstvenih ustanova u svetu koje su prevenciju bolničkih infekcija i bezbednost pacijenata istakle kao jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Foto konkurs "Svet oko mene"

alt

Zavod za javno zdravlje Pančevou saradnji sa Kulturnim centrom  Pančeva, pod pokroviteljstvom Fotosaveza Srbije (2016/42) organizuje već tradicionalni (6. po redu) fotokonkurs i Izložbu fotografija „Objektivom kroz svet oko nas“, posvećenih Danu planete Zemlje i Svetskom danu životne sredine sa željom da u okupaciji svakodnevice rijalitima ukažemo na lepote i vrednosti Srbije koje moramo sačuvati, ali i na sve ono što je narušeno i na čemu je potrebno delati. Ovogodišnja tema je„Stvaran svet oko mene“.

Cilj nam je da svest  „samo čekam da prođe“ preokrenemo u „probudi se, pokreni se!“  

Izložba će biti konciprana od fotografija prirode Srbije koje mogu biti inspiracija

dobrih vibracija, urbanog roka, zanimljivih priča, kvalitetne muzike...a koje se odnose na sve segmente životne sredine.

         Izložba se realizuje u dva segmenta:

·         Izložba fotografije mladih do 16 godina  i

·         Izložba fotografije odraslih autora

 

Izložba otvara ekološki segment Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg stvaralaštva BUDI 2016  koje se održava u Pančevu uz ovogodišnjeg promotere ekologije Zorana Kostića Caneta i Nebojšu Antonijevića Antona(premijerno u okviru projekta Deca pevaju rokenrol sa kikindskim horom Čuperak izvođenje numere “Hoću da znam kuda vodi ovaj put”) i gost-domaćina ambasadu Velike Britanije.

Prijem radova do 15.05.2016.do 4 fotografije po autoru, u digitalnom obliku u boji ili crno-bele, jpg format, rezolucija 300 dpi, dimenzija fotografije 20x30cm (2400x3600 pix). Dostava radova na adresu   JLIB_HTML_CLOAKING  ili na CD-u u poštom: Zavod za javno zdravlje Pančevo, Pasterova 2, 26000 Pančevo.

Dodatne informacije www.fotoss.org

Prijava detaljno...  ; Propozicije detaljno...

 

More Articles...

  1. ZAVISNOST NA „IGNORE“!