Од понедељка 18.05.2020. у времену 11-13 часова, Завод за јавно здравље Панчево обавља узорковања за COVID-19 тестирање.

Сви држављани Србије  који

  • не испуњавају индикације за тестирање о трошку државе,
  • као и сви путници у међународном саобраћају који напуштају територију Србије –држављани Србије који путују у иностранство, страни држављани који се тренутно налазе на територији Србије а желе да напусте земљу
  • држављани Србије који су ушли у земљу без негативног RT-PCR теста, стављени у кућну изолацију од 14 дана, уколико желе да скрате период изолације
  • групни захтеви лица запослених у правном субјекту,
  • као и сва заинтересована лица на лични захтев

могу се јавити Заводу, Центар за микробиологију  6.октобра 9, Панчево ради COVID-19  тестирања .

Телефони за информације 062/8869721 и 066/8666836

Изузеци од обавезе плаћања тестирања путем RT-PCR теста искључиво због потреба путовања и скраћења периода кућне изолације (уз доказ који потврђује неку од наведених категорија) су:

  • малолетна лица држављани Републике Србије,
  • студенти-грађани Србије и
  • студенти припадници српске националне мањине држављани суседних земаља и Словеније који студирају у Србији;
  • Малолетна лица узраста до 12 година чији родитељи, старатељи или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета, имају негативан RT-PCR тест не морају се тестирати при уласку у Србију.

Путницима се саветује да се пре почетка путовања информишу о тренутно важећим прописима о уласку и здравственим мерама у одговарајућој земљи јер важење сертификата и врста теста који се прихвата, зависи од захтева за улазак и подлеже одобрењу националних власти на одговарајућем путничком одредишту.

Ако су резултати испитивања позитивни, тестирана лица ће се благовремено обавестити, а позитивни резултати испитивања морају бити пријављени у складу са постојећим прописима.

Тестови се изводе само на лицима без икаквих симптома COVID-19  (нпр. грозница, кашаљ) уз доказ о уплати трошкова (корисник Завод за јавно здравље Панчево, Пастерова 2, жиро рачун 840-395667-19). Трошкови се могу платити и готовински у Центру за микробиологију где се обавља узорковање.

Лица која имају симптоме COVID-19  или су имали контакт са потенцијално зараженом особом требала би остати код куће и ступити у контакт са надлежним лекаром.

 

Оставите одговор